Juustupatsi valmistamine on nagu jõusaalitrenn aurusaunas

Tiit Efert
Copy
Jegor Arutjunjan valmistab ainsana Eestis suitsutatud juustupatse.
Jegor Arutjunjan valmistab ainsana Eestis suitsutatud juustupatse. Foto: Tiit Efert

Lääne-Virumaal Võhu külas asub endises vorstitsehhis juustutööstus, kus ainsana Eestis valmivad suitsujuustupatsid ja erinevate maitsetega juusturibad, mille valmistamise ajalugu ulatub Armeeniasse.

Võhu juustutööstus on ­Armeenia juurtega pereettevõte, mille juht Jegor Arutjunjan on Eestis sündinud, aga tema isa on pärit Armeeniast. Jegori kabinetis ripub ka Armeenia lipp. Tema vanaisa töötas 65 aastat piimakombinaadis meistri ja juhatajana. Juustumeister oli ka Jegori mägedes elanud vanaema. „Juusturibad pandi hallitusega savinõude sisse ning kaevati maa alla, kus neid hoiti pool aastat. Tulemuseks oli väga hea maitsega juust,” rääkis Jegor. Seda tüüpi, mägedes valmistatud juuste, pakutakse seal hunnikute kaupa.

Nüüd on Jegorist saanud perekonna traditsioonide jätkaja Eestis.

Juustuvabriku käivitamise juures üle nelja aasta tagasi oli ka tema isa, kelle huvi on olnud vorsti toota. Sel eesmärgil omandaski ta kunagise Võhu vorstivabriku, mis oli juba kaua jõude seisnud ja üpris ära rüüstatud.

Samal ajal tõi perekond juba aastaid Eestisse patsijuuste. Algul Venemaalt, siis Tšehhist, Poolast ja Lätist. Kuid toodangu kvaliteet käis alla. Jegori sõnul kasvas Läti tootmine käsitööjuustust masstootmiseks. Siis otsustatigi, et Võhusse tuleb hoopis juustuvabrik teha. Hoone vuntsiti üles ja juba sissetöötatud nõudluse baasil hakati pakkuma oma juustu. Alguses töötas ettevõte vaid üksikuil päevil nädalas, ent huvi on järjest kasvanud.

Eriti populaarseks on osutunud laadad, kus juustupats on Jegori jutu järgi tõeline müügihitt, mida mehed õlle kõrvale ampsavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles