Tee ise: jäälatern kaunistab pimedat aega

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Valmis jäälatern leidis endale koha maja ees lumehanges.
Valmis jäälatern leidis endale koha maja ees lumehanges. Foto: Riina Martinson

Korralikku pakast on viimastel talvedel nii harva tunda saanud, et lõpuks ometi kohale jõudnud põhjamaa talve ei saa tühja lasta. Nii otsustas Maa Elu pere oma kodud jäälaternatega ehtida.

Mina elan eramajas ja meisterdasin tütardega välisukse kõrvale suure laterna, mis tervitaks kojutulijaid ja külalisi. Hea kolleeg elab aga korteris ja seal peres valmisid lapse sünnipäeva ehtima väikesed rõdule sobilikud küünla­alused.

Laternaid võib teha lihtsalt puhtast veest ehk jääst, aga neist võib ka tõeliselt kaunid kunstiteosed teha, kui vette oksi, õisi või muud põnevat lisada.

Meie ostsime laternate kaunistamiseks paar apelsini, aiast näpsasin pisut oksi elupuult ja toast välja viidud jõulupuult samuti ning tüdrukute varalaekast leidsime mõned „kalliskivid” lisaks.

Jäälaterna tegemiseks on vaja kahte anumat, üks suurem, teine kitsam. Suuremasse valatakse umbes poole jagu vett ja väiksem pannakse sisse. Nende kahe vahele valatav vesi laternaks külmubki. Et suures anumas olev vesi väiksemat nõu välja ei tõukaks, on vaja panna väiksemasse mõni raskus. Täpselt õige kaaluga eseme valimine on päris suur peamurdmine või lõbus mäng, sest väiksem anum ei tohi päris põhja vajuda, kui just ilma põhjata laternat ei soovi teha.

Et väiksem täpselt keskel püsiks, tasub sellest teibi üle tõmmata ja nii vee sisse paika kinnitada.

Teibiga kinnitatud kausside vahele vette sättisime oksad ja muud kaunistused.
Teibiga kinnitatud kausside vahele vette sättisime oksad ja muud kaunistused. Foto: Riina Martinson

Kui anumad paigas, algab kõige põnevam osa – kaunistuste kohalepanemine. Sättisime kahe ämbri vahele vette oksad ja kulinad. Seejärel tõstsime ämbrid terrassile külmuma.

Selgus, et nüüd algas jää­laternate valmistamise juures kõige raskem töö – ootamine. Mida väiksem pereliige, seda raskem ootamistöö on.

Et jäätunud latern anumate küljest lahti saada, tõstsime need pooleks tunniks tuppa soojenema. Väiksemate anumate korral võib need ka mõneks minutiks sooja vette panna. Kui jäätükk käes, saab selle juba õue oma püsivale kohale tõsta ja küünla sellesse põlema süüdata.

JÄÄLATERN

Rõdu servale mahtuva jäälaterna valmistamisel läksid käiku kodu lähedalt metsatukast lume alt leitud oksad ja käbid.
Rõdu servale mahtuva jäälaterna valmistamisel läksid käiku kodu lähedalt metsatukast lume alt leitud oksad ja käbid. Foto: Teele Üprus

•       Võtke kaks anumat.

•       Täitke suurem umbes ­poolenisti veega.

•       Asetage väiksem vette ja pange sellesse paras raskus.

•       Tõmmake üle anumate teip, et väiksem paigal püsiks.

•       Pistke kahe nõu vahele ­vette kaunistused.

•       Tõstke anumad õue miinuskraadide kätte.

•       Et jäätunud latern anumast välja saada, tooge see ­sooja.

•       Latern on muidu ka ilus, aga eriti hea on selles küünlaid põletada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles