Eesti idufirmad aitavad Poola põllumeestel nutikamalt majandada

maaelu.postimees.ee
Copy
Koos eAgronomiga on projekti kaasatud ka teine Eesti iduettevõte, SuperHands, kelle välja töötatud on kasutatavad põlluandurid.
Koos eAgronomiga on projekti kaasatud ka teine Eesti iduettevõte, SuperHands, kelle välja töötatud on kasutatavad põlluandurid. Foto: superhands.ee/

Põllumajandustarkvara teenuseid pakkuv eAgronom ja telekommunikatsiooni suurettevõte T-Mobile käivitasid ühisprojekti raames Poola riigi esimese e-põllumajanduse võrgu.

Teraviljatootjatele digitaalsete lahenduste loomisele spetsialiseerunud ettevõte eAgronom on loonud sensorite tarkvaralise poole ning integratsioonid eAgronomi tarkvaraga.

eAgronomi ja T-Mobile koostöös loodud lahendust kasutavad põllumajandustootjatel on igal hetkel ligipääs põllu niiskuse, pinnase- ja õhutemperatuuri andmetele. Mõõtmisi tehakse iga kümne minuti järel. Need andmed võimaldavad paremini kavandada külvi ja põllukultuuride hooldamist, optimeerida väetiste kasutamist ja kavandada saagikust.

Lahendus on integreeritud eAgronomi platvormiga, kuhu andmed salvestatakse ja mis võimaldab neid järgnevalt analüüsida.

 Need andmed võimaldavad paremini kavandada külvi ja põllukultuuride hooldamist, optimeerida väetiste kasutamist ja kavandada saagikust. 

Projekti on kaasatud ka teine Eesti iduettevõte SuperHands, kes on projekti riistvarapartner. SuperHandsi andurid on isemajandavad ning nende paigaldamine ei nõua täiendava infrastruktuuri, näiteks kaablite, paigaldamist. Paigaldamine on lihtne ja intuitiivne ning seadme aktiveerimine käib nutitelefoniga.

Võrk kasutab asjade internetile mõeldud Narrowband-IoT tehnoloogiat. Andurid on läbi IoT võrgu ühendatud pilvega, kasutades usaldusväärset mobiilsidetehnoloogiat, mis on mõeldud kasutamiseks maapiirkondades ja kohtades, kus tavalise GSM-võrgu signaal võib olla nõrgem.

Asjade interneti võrgus suhtlemine võimaldab sujuvat ja en ergiasäästlikku andmeedastust mis on oluliselt madalama signaalisagedusega kui varasemad mobiilsidetehnoloogia (2G/3G/4G/5G).

Sarnane lahendus on Eesti põllumeestele kättesaadav juba eelmisest aastast ning Eestis pakuvad asjade interneti võrku nii Elisa kui Telia.

  • eAgronom on Eesti idufirma, mis nimetati 2019. aasta lõpus Euroopa parimaks nooreks ettevõtteks ja 2020. aastal Poola kõige põllumehesõbralikumaks ettevõtteks.
  • eAgronom pakub tehnoloogilisi lahendusi teraviljatootjatele, aidates neil saavutada finantsiliselt ja ökoloogiliselt jätkusuutlik ettevõtte majandamine.
  • eAgronom tegutseb Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Tšehhis, Rumeenias ja Austraalias.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles