Korralik lumevaip rõõmustab viljakasvatajaid

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Viljakasvatajad loodavad, et korralik lumevaip jääb oraseid katma kevadsulani ja lumeseen ei pääse sügiskülvi kahjustama.
Viljakasvatajad loodavad, et korralik lumevaip jääb oraseid katma kevadsulani ja lumeseen ei pääse sügiskülvi kahjustama. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tõnisepäeva (17. jaanuar) järel riigi lumekaardile pilku heites erines valge vaiba paksus diagonaalis edelast kagusse kolm korda. Kui Pärnu kandis kattis maad ligemale kümnesentimeetrine lumekiht, siis Jõhvi kandis võis rõõmustada 30sentimeetrise katte üle.

Vanarahva tarkus ennustab tõnisepäeva järgi suveilma ja viljakasvu. Eriti terarohke rukis kasvab siis, kui sel päeval päike paistab, kasvõi korrakski. Tänapäevaseid agrovõtteid kasutavad ja tehnikaga varustatud suurtootjad jälgivad ilmaennustusi ning loodavad, et korralik lumevaip jääb oraseid katma kevadsulani ja lumeseen ei pääse sügiskülve kahjustama.

„Meil on kümnesentimeetrine lumi maas, see sadas suhteliselt külmunud maa peale, ainult savisemad kohad on veel alt pehmed,” rääkis OÜ Vändra kogenud tootmisjuht Kaido Madisson (pildil).

Osaühingul on külvatud ligemale 800 hektarile rukist, talinisu, -rapsi ja -tritikut.

Vara hõisata

Madissoni jutu järgi on orased ilusad ja ta loodab, et ennustatud sula ei võta külvidelt kaitsvat lumikatet, sest kõige kahjulikum on taimedele märg läbikülmumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles