Mida teha külmavõetud torudega?

Copy
Külmavõetud torud.
Külmavõetud torud. Foto: Shutterstock

Lähipäevade ilmaprognoos lubab krõbedaid külmakraade – kohati võib termomeetri näit langeda alla kümne miinuskraadi. Kindlustusfirmade praktika näitab, et külm toob kaasa koduste õnnetusjuhtumite kasvu, mille põhjuseks on lõhkenud torud või ülekütmine.

„Suurema pakasega saame kahjuteateid väga erinevate külmumiste tõttu – torud on lõhkenud seintes, põrandates ja lagedes, kuni purunenud WC-potti­deni välja. Kui kodu on kindlustatud, siis rahalist kahju pole vaja karta, sest kindlustus hüvitab torude külmumisest tekkinud kahju,” ütles ERGO kindlus­tuse varakahjude osakonna juht Erko Makienko.

Selleks, et ära hoida suuremaid kahjusid, soovitab Makienko külma ilma korral tõsta vähem kasutatavates ruumides kütte miinimumilt pigem keskmise peale. Üldjuhul inimesed ei tea, mil viisil on nende kodu torustik soojustatud. Kui väljas on krõbe külm, siis miinimumküte ei pruugi ära hoida torustiku külmumist. Mida jahedam on siseruum, seda suurem on tõenäosus, et külm õhumass läbi välisseina torud ära külmetab. Kui vähegi võimalik, siis sulgege selliste ruumide peakraan, et torustik oleks võimalikult tühi – see ei pruugi küll külmumist välistada, kuid taga­järjed on kergemad.

Mida teha, kui torustik on juba külmunud? „Kindlasti tuleks vältida lahtise tule kasutamist torude sulatamisel. Selle asemel paluge abi torutööde spetsialistidelt või pöörduge kindlustuse ­koduabisse, mis reageerib kiiresti,” ütles Makienko.

Teine tüüpiline külmaga kaasnev probleem on ahjude ülekütmine. „Mõistlik on ahju kütta sagedamini, aga väiksema küttekogusega, mitte üks kord ja siis nii, et ahi on „punane”.” 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles