Aasta algus on eriti hea aeg teha oma söömisharjumustes korrektiive. Üks väike samm tervislikuma toidulaua poole on näiteks suhkrukoguse vähendamine igapäevases menüüs. Selleks pakume seekord välja kaks tervislikku maiust, mida armastavad nii suured kui ka väikesed.
Kerged maiused uueks aastaks
Kõige tervislikum jäätis
Banaanist valmistatud „jäätised” on juba aastaid terviseteadlike inimeste seas populaarsed. Tänu suurele pektiinisisaldusele saab valmistada külmutatud banaanist maitsva ja tervisliku kreemja desserdi, mis ei pruugi „päris” jäätisele üldse alla jääda. Eriti veel arvestades seda, et tegemist on puuvilja, mitte rammusa suhkrurikka desserdiga.
Kuigi „jäätis” valmib vaid ühest põhikomponendist, on võimalus seda magustoitu alati lisanditega huvitavamaks teha. Mina valmistan kõige sagedamini maapähklivõiga banaanisorbetti, aga ka „šokolaadijäätis” ehk naturaalse kakaopulbriga valmistatud desserti – see meeldib mulle väga. Loomulikult sobivad lisandiks suurepäraselt (külmutatud) marjad ja tükeldatud puuviljad.
Banaanist „jäätise” jaoks on vaja põhimõtteliselt kahte asja: külmutatud banaani ja köögikombaini. Kannmikseris saab küll suurepärase smuuti, kuid jäätise jaoks õiget tekstuuri kahjuks mitte. Kui kodus köögikombaini ei ole, saab abi saumikserist.
Banaanid lõika umbes kahe sentimeetri suurusteks tükkideks ja aseta vähemalt neljaks tunniks sügavkülma, kuni puuvili on täiesti läbi külmunud. Minul on sügavkülmas kogu aeg peale marjade ka tükeldatud banaanid, sest alles jäänud pruuniplekilise või suisa tumedaks tõmbunud koorega banaanid lõikan alati tükkideks ja külmutan, et neist hiljem jäätist või smuutit teha. Sellised üleküpsenud banaanid sobivad ideaalselt muudessegi magustoitudesse ja küpsetistesse, alates pannkookidest ja lõpetades legendaarse banaanikeeksiga.
Jäätisele saab puistata (külmutatud) marju, tükeldatud šokolaadi, purustatud kakaoube, granaatõunaseemneid või muud meelepärast.
Smuuti on imelihtne ja -maitsev
Smuuti on hea valik, et teha kiiresti ja lihtsalt tõeliselt tervislik magustoit, mida saavad süümepiinadeta nautida ka need, kes muidu maiustamise pärast põevad. Toitainerikas maius on igati meelepärane ka lastele ja sellega on lihtne saada neid rohkem värsket kraami tarbima.
Smuutide valmistamine on imelihtne. Kuigi retseptis on kogused kirjas, on need pigem orientiiriks, näpuga järge ajada ei ole vaja, nagu näiteks küpsetiste puhul. Tasub heita pilk hoopis külmkappi, sügavkülma ja puuviljavaagnale ning nende põhjal endale meelepärane mahedik valmistada.
Et saada ideaalset smuutit, tasub siiski mõningaid lihtsaid põhimõtteid järgida. Mahedikus võiks olla mõni vedelik, muidu ei tööta kannmikser korralikult. Mina eelistan alati kas keefirit või maitsestamata jogurtit, sest neist saab peale muu kasuliku n-ö häid baktereid. Kuid sobib ka piim, samuti taimsed „piimad”.
Mulle meeldib lisada midagi, mis annab kerget magusust. Kasutan selleks enamasti banaani, sest mõne plekilise või suisa pruuni koorega banaani leiab koduses puuviljakorvis alati. Ja samas on need üleküpsenud banaanid just parimad, sest on mesimagusad. Banaani asemel sobib muidugi hästi ka mesi.
Tasub kasutada kas värskeid või sügavkülmast võetud marju (vaarikaid, maasikaid, sõstraid, jõhvikaid, pohli, mustikaid) või tükeldatud puuvilju (nt mango, papaia), et saaks juurde vitamiine ja mineraalaineid.
Viimasena lisa soovi korral peotäis meelepäraseid seemneid, näiteks lina-, päevalille-, kõrvitsa- või kanepiseemneid, et teha smuuti toitainerikkamaks ja toekamaks. Seemnetes sisalduvad rasvad aitavad paremini omastada marjades ja puuviljades leiduvaid kasulikke toitaineid. Piisab vaid ühest peotäiest. Kusjuures smuuti on linaseemnete tarvitamiseks üks parimaid viise, sest neist omastabki keha toitaineid vaid siis, kui need on jahvatatud. Terved linaseemned läbivad organismi tervena ja keha neist midagi kasulikku kätte saada ei suuda. Seemnete asemel või lisaks võib smuutisse panna peotäie kaera- vm helbeid, samuti kliisid või kamajahu.
Retseptid
Toekas mangosmuuti
See smuuti on üsna paks ja seda saab kasutada ka kausismuutina, millele võib puistata igasuguseid meelepäraseid lisandeid (marju, pähkleid, müslit, hakitud puuvilju, granaatõunaseemneid) ja süüa lusikaga. Kui sulle meeldib vedelam smuuti, mida näiteks kõrrega juua, lisa kindlasti keefirit.
• 3 dl keefirit
• 2 suuremat küpset banaani
• 400 g (1 pakk) tükeldatud sügavkülmutatud mangot
• mündilehti (soovi korral kaunistuseks)
Aseta keefir, tükeldatud banaanid ja mango kannmikserisse ning töötle ühtlaseks püreeks. Vala klaasidesse ja puista igale smuutile mõni mündileht. Naudi kohe.
Suus sulav mangosorbett
• 2 keskmist või suuremat külmutatud banaani
• 200 g (pool pakki) külmutatud mangokuubikuid
Võta puuviljad sügavkülmast ja aseta köögikombaini. Lase neil kümmekond minutit kergelt soojeneda ja töötle siis ühtlaseks kreemja tekstuuriga maiuseks. Naudi kohe.