Turismiarendajad: see toetuse taotlemine oli alandav

Copy
Mesi Tare perenaine Herling Mesi oli üks üle sajast taotlejast, kes ei jõudnud oma taotlust 26 minuti jooksul esitatud.
Mesi Tare perenaine Herling Mesi oli üks üle sajast taotlejast, kes ei jõudnud oma taotlust 26 minuti jooksul esitatud. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Riik tuli turismiga tegelevatele ettevõtetele appi ja pakkus toetust, et firmad saaksid oma tegevust arendada koroonakriisis muutunud tingimustele vastavaks. Paraku on toetusest huvitatud ettevõtted praegu tänutundest kaugel, suisa vastupidi – valitseb suur nördimus toetuse taotlemise tingimuste pärast. See on alandav, ütlevad isegi need, kel õnnestus oma projekt ära saata.

Nimelt said turismiettevõtjad hakata läinud neljapäeval EASist taotlema raha uute ärimudelite rakendamise toetusmeetmest. Paraku pandi paar päeva varem niigi napi 4,1 miljoni asemel vaid 2,1 miljonile eurole vähendatud meede lukku juba enne, kui enamik kibekiiresti arvutiklahve toksinud ettevõtjaid taotluse üldse täidetud said – EAS ­sulges taotluste vastuvõtmise ootamatult juba 26 minutit pärast avamist.

EASi andmetel oli enne vooru sulgemist hakatud sisestama 168 taotlust. Selleks ajaks, kui voor lukku pandi, oli sisestamisega lõpule jõutud 48 taotlusega.

Maa Eluga rääkinud ettevõtjad selgitasid, et selles toetusvoorus osalemiseks tehti paar-kolm kuud tõsist ettevalmistustööd ja uskumatuna tundub, et keegi suutis 26 minuti jooksul kogu nõutud info korrektselt sisestada.

Lõuna-Eestis tegutsev turismiettevõtja rääkis, et alustas taotluse täitmist kaks minutit pärast kella 9. Eelnevalt oli tal kaks kuud tehtud väga põhjalikku eeltööd nii projekti koostamisel kui ka läbitud kõik võimalikud koolitused, et seda toetust taotleda.

Taotlust täitis ta kahel ekraanil: ühel oli eeltäidetud tekst, mille tõstis blokkidena teise arvutisse. Pea midagi ei kirjutanud uuesti ega lugenud üle, vaid ainult kopeeris valmisteksti ja ikka kulus tal taotluse täitmiseks pisut üle tunni. „Füüsiliselt ei jõua mitte kuidagi 26 minutiga seda ära täita. See lihtsalt ei ole võimalik,” väitis ta ja avaldas nördimust, et ametnikud otsustavad rahajagamise mitte projekti kvaliteedi põhjal, vaid selle järgi, kel kiiremad näpud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles