Turismitoetus lõpes enne, kui kiirustajad taotluse täidetud said

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Maaturismiettevõtjad tegid mitu kuud ettevalmistusi, et oma ärimudelit koroonaaega sobitada ja jäid toetusest ilma.
Maaturismiettevõtjad tegid mitu kuud ettevalmistusi, et oma ärimudelit koroonaaega sobitada ja jäid toetusest ilma. Foto: Riina Martinson

Täna hommikul kell 9 said turisimiettevõtja hakata EASist taotlema uute ärimudelite rakendamise toetusmeedet, paraku pandi paari päeva eest niigi varemlubatud 4,1 miljoni asemel vaid 2,1 miljonile eurole vähendatud meede lukku juba enne, kui kibekiiresti näppudel arvutiklahve toksinud ettevõtjad taotluse täidetud said.

EAS sulges taotluste vastuvõtmise juba 26 minutit pärast avamist, projekte oli selle ajaga esitatud juba 2,5 korda eelarve mahust rohkem

Lõuna-Eestis tegutsev turismettevõtja rääkis Maa Elule, et alustas taotluse täitmist kaks minutit pärast 9. Eelnevalt oli tal kaks kuud tehtud väga põhjalikku eeltööd nii projekti koostamisel kui ka läbitud kõik võimalikud koolitused selle toetuse taotlemiseks.

Taotlust täitis ta kahel ekraanil: ühel oli eeltäidetud tekst, mille tõstis blokkidena teise arvutisse. Pea midagi ei kirjutanud uuesti ega lugenud üle, vaid ainult kopeerist valmisteksti ja ikka kulus tal taotluse täitmiseks pisut üle tunni aja. „Füüsiliselt ei jõua mitte kuidagi 26 minutiga seda ära täita. See lihtsalt ei ole võimalik,” väitis turismiettevõtja ja avaldas nördimust, et ametnikud otsustavad rahajagamise mitte projekti kvaliteedi põhjal, vaid selle järgi, kel kiiremad näpud.

MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Raili Mengel nentis, et ettevõtjad on kaks-kolm kuud selle taotlusvooru nimel tööd teinud, ostnud ka teenust sisse, et projekt võimalikult kvaliteetne saaks ning praegu on nördimus suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles