Vanausulised tähistavad jõule

Tiit Efert
Copy
Jegor (vasakult), Jevgeni, Aljona ja German Dõhne ning Antonina ja Aleksandr Jersov. Pere taga uudistab Parson Russelli terjeri tõugu Aprikos.
Jegor (vasakult), Jevgeni, Aljona ja German Dõhne ning Antonina ja Aleksandr Jersov. Pere taga uudistab Parson Russelli terjeri tõugu Aprikos. Foto: Tiit Efert

Peipsi ääres elavatel vanausulistel on vana kalendri järgi käsil jõulud (vn roždestvo), mis on nende jaoks sügavalt kiriklik püha oma traditsioonidega. Tänapäevaelus on toimunud siiski teatav nihe ja jõulukombed on eestlaste omadega segunenud.

Peipsi piirkonna toidunautlejatele on Aljona Dõhne tuntud kui Kolkjas Sadama tänaval Peipsi toidutänava ja Sibulatee puhvetite päeva raames avatud Aljonuška puhveti pidaja.

Pirukate, kookide ja tortide küpsetamine on Aljona kirg. Neid valmistab ta tellimuste peale aasta läbi ja õpetab valmistamist õpitubade raames nii lastele kui täiskasvanutele.

Kuigi argielu on Aljona viinud elama Tartusse, võtab ta Maa Elu vastu Peipsi veerel Kolkja külas oma lapsepõlvekodus koos vanemate Antonina ja Aleksandr Jersoviga ning abikaasa Jevgeniga, et tutvustada kohalikke jõulutavasid. Laud on kaetud jõululauale omaselt rikkalikult. Siin on koos mitme põlvkonna kogemused ja panus. Võõrustajate lahkus on piiritu.

Jõuludele vastu tühja kõhuga

Vanausulistel eelneb jõuludele kuuenädalane paast, mis algas juba 28. novembril. Sel ajal söödi palju vinegretti. Aga ka kõike muud taimset, mida keldrisse kogutud. Hapukapsa ja peedi kõrval hapukurke, marineeritud seeni ja kõrvitsat. Seened on korjatud ümberkaudsetest metsadest, kõik muu aga oma aiamaalt. Keldrid on siinkandis suured ja sinna neid purke ja hapendamistünne juba mahub. Peale selle hoiti seal kartuleid ja köögivilju.

Paastu ajal võis süüa ka kala. Peipsi kandis on seda ikka jagunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles