Vastupidavuse sümbol sai aasta puuks juba teist korda

maaelu.postimees.ee
Copy
Esimest korda valiti kadakas aasta puuks 1996. aastal. 2021. aastal on vastupidavuse sümboliks peetud puu taas tähelepanu keskpunktis.
Esimest korda valiti kadakas aasta puuks 1996. aastal. 2021. aastal on vastupidavuse sümboliks peetud puu taas tähelepanu keskpunktis. Foto: Toomas Kukk / Eesti Loodus

2021. aasta puuks valis Eesti Looduse toimetus kadaka. 

Ajakirja Eesti Loodus toimetus on valinud aasta puud juba 1996. aastast alates. Nagu esimesel korral, 1996. aastal, on ka tänavuse aasta puu kadakas, täpsemalt meil looduslikuna kasvav harilik kadakas (Juniperus communis).

Kadakas väärib tähelepanu paljude omaduste poolest. Teda peetakse vastupidavuse sümboliks, kadakas ilmestab kuivi pärandmaastikke saartel ja Lääne-Eestis. Maailmas on harilik kadakas üks laiema loodusliku levilaga puuliike. Eestis kohtab kadakat sageli põõsakujulisena, ent ka meil ei ole haruldased kadakapuud.

Kadakas on kahekojaline: emas- ja isaskäbid on eri taimedel. Kevade hakul tolmlevad kollakad isaskäbid ning pärast roheka emaskäbi viljastamist areneb sellest lihakas käbi, tuntud kadakamarjana. Esimesel aastal on käbid rohelised, teise aasta lõpuks saavad nad küpse ehk sinakasmusta välimuse.

Kadakat teatakse mitmekesise tarbepuuna: tema puidust on saadud näiteks aiamaterjali ja tehtud õllekappasid ja muid puitesemeid.

Kadakamarjad on hinnatud vürtside, ravimite ja džinni koostisosana. Kadakad on olulised pärandkoosluste puuliigid, pakkudes elupaika näiteks kadakatäksile ja paljudele teistele lindudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles