Erakordne aasta ⟩ Kriisiabi jõuab tootjateni uuel aastal

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Koroonapandeemia tõttu keerulisel aastal otsustas valitsus põllumajandussektorit toetada 12 miljoni euro suuruse kriisiabiga.
Koroonapandeemia tõttu keerulisel aastal otsustas valitsus põllumajandussektorit toetada 12 miljoni euro suuruse kriisiabiga. Foto: Shutterstock

Põllumajandus ja toetused on teemaks igal aastal. Kuigi euroliidu uus eelarveperiood toob Eesti tootjatele suuremad toetused, on järgmine aasta üleminekuaasta, mil meie tootjateni jõudvad otsetoetused hoopis paari miljoni võrra vähenevad. Seetõttu tõusis debatt üleminekutoetuse üle ka sel aastal taas teravatesse kõrgustesse: uueks aastaks lubas valitsus esialgu üleminekutoetusteks viis miljonit eurot, riigikogus lisandus sellele hiljem veel viis miljonit.

Aga aasta on COVID-19 pandeemia tõttu erakordselt raske. Põllumajandustootjad saatsid maaeluminister Arvo Allerile pöördumise, milles küsiti raskuste leevendamiseks põllumajandussektorile 24 miljoni euro ulatuses erakorralist toetust. Läti oli Euroopa Liidu ajutise riigiabi reeglistiku alusel juba toetanud oma põllumajandust, kalandust ja toidutootmist kahe paketi raames kokku 37 miljoni euro ulatuses, seetõttu oli olukord tootjate jaoks konkurentsi mõttes juba päris hapu.

Novembris otsustaski valitsus 2020. aasta riigieelarve muudatustega toetada põllumajandussektorit 12 miljoni euro suuruse kriisiabiga.

Detsembri alguses tutvustati põllumajandusvaldkonna esindusorganisatsioonidele Maaeluministeeriumis välja töötatud toetuse tingimusi. Seejärel hakati ette valmistama riigiabi loataotlust Euroopa Komisjonile ning õigusakte toetuse jagamiseks.

 Kuna oma aja võtab ka siseriiklike õigusaktide ning PRIA infosüsteemide ja protseduuride ettevalmistamine, siis kõige varem saab erakorralist toetust rakendada 2021. aasta esimeses pooles.

„Senine praktika COVIDi riigiabi meetmetega on olnud selline, et loataotluste menetlemine Euroopa Komisjonis võtab paar nädalat. Kuna oma aja võtab ka siseriiklike õigusaktide ning PRIA infosüsteemide ja protseduuride ettevalmistamine, siis kõige varem saab erakorralist toetust rakendada 2021. aasta esimeses pooles,” selgitas ministeeriumi avalike suhete nõunik Andres Kärssin.

12 miljonit eurot eraldatakse põllumajandussektori toetamiseks järgmistes valdkondades: piimalehmad, lihaveised, sead, lambad, kitsed, aiandus ja maheteravili.

Täpsema info jagamine tootjatele, kes soovivad kriisiabi taotleda, jääb Andres Kärssini sõnu pigem uude aastasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles