Tänavuse jahirahu kuulutab välja president Kersti Kaljulaid

maaelu.postimees.ee
Copy
Jahirahu on Eestis välja kuulutatud juba 1993. aastast.
Jahirahu on Eestis välja kuulutatud juba 1993. aastast. Foto: EJS

18. detsembril kuulutab Tallinnas välja traditsioonilise jahirahu president Kersti Kaljulaid.

EJSi presidendi Margus Puusti sõnul on sellel aastal jahimeestele eriline au, et jahirahu tuleb välja kuulutama Vabariigi President.

„Jahirahu väljakuulutamine ja selle pidamine väljendab sügavat lugupidamist nii ulukitele kui ka meie iidsele tegevusalale. Tänapäeva jahindus põhineb teadusel ja teadmistel ning lähtub looduskaitselistest printsiipidest. Kuulutades välja ja pidades jahirahu teadvustame kogukonnana, et oleme osake loodusest,“ selgitas Puust.

Tänapäeva jahindus põhineb teadusel ja teadmistel ning lähtub looduskaitselistest printsiipidest.

Jahirahu algab jõululaupäeval, 24. detsembril ja lõpeb teise jõulupühaga, 26. detsembril. Kohalikud jahiseltsid võivad lähtuvalt olukorrast jahirahu ka pikendada.

Jahirahu väljakuulutamise tava sai Eestis alguse 1993. aastal Viljandimaal Heimtalis ning igal aastal toimub see tseremoonia erinevais Eesti paigus. Jahirahu ajal jahimehed metsloomi ei küti. Jahirahu ei tulene seadusest, vaid on jahimeeste omaalgatuslik kokkulepe, millega avaldatakse austust nii loodusele kui ka kogukonnale.

Miks on jahirahu oluline pidada?

  • Jahimees väärtustab seda kui olulist ja eetilist osa jahinduses. Jahirahu ei tulene seadusest, vaid on jahimeeste kokkulepe. Paljud seltsid peavad seda väljakuulutatud päevadest ka pikemalt.
  • Jõulupühade aegne jahirahu on oluline nii looduse kui ka inimese jaoks. See on ideaalne aeg mõtiskleda enda ja looduse vahelisest suhtest ning võtta aeg maha ning arutleda lõppeva aasta olulisemate sündmuste üle.
  • Jahimees austab sellega ulukeid ja looduslikku mitmekesisust. Ajaga on jahipidamises palju muutunud, ent austav suhtumine ulukitesse on jäänud samaks.
  • Pühad on sobiv aeg, mil jahimehed saavad selgitada jahinduse olulisust, metsloomade eluolu ja käitumist neile, kes loodusega tihti kokku ei puutu. See aitab paremini mõista tänapäevast jahindust kui teadusel põhinevat looduskaitse praktilist osa, inimeste elulaadi ning selle tähtsust kaasaegses ühiskonnas.
  • Jahirahu ajal on hea minna metsa koos pere ja lähedastega Eestimaa looduse ilu nautima. Kindlasti õnnestub teha mõni ilus pilt metsaelust.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles