Soovitusi jõulutähe eest hoolitsemiseks

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Jõulutähti on aretatud väga erinevates toonides.
Jõulutähti on aretatud väga erinevates toonides. Foto: Shutterstock

Jõulude ajal ehivad tuhandeid kodusid värvilised jõulutähed, paraku on need kaunitarid väga hellad kohtlemise suhtes. Seetõttu uurisime hooldusnippe Eesti suurima jõulutähtede kasvataja Nurmiko juhataja Jaak Ungersoni käest.

Kui varem kasvatas Nurmiko üle 100 000 jõulutähe, siis kahe aasta eest uusaastaööl ilutulestikust süttinud kasvuhoonete põlengu tõttu on nüüd pinda lillede kasvatamiseks vähem. Tänavu jõuab sealt Eesti kodudesse ­50 000 jõulutähte.

Meie jõulutähtede emad kasvavad Aafrikas, kus nopitakse pistikud, need saabuvad juunis Eestisse ja istutatakse järgemööda mulda. Suurimad jõulutähed on jõudnud kasvada pool aastat. Ungerson rääkis, et jõulutähti pakutakse mitmes mõõdus, kõige suuremad on 60–70 sentimeetri kõrgused ja 17sentimeetrise läbimõõduga potis ning pisemad seitsmesentimeetristes pottides. Värvidest eelistavad meie inimesed ikka punast, sellele järgneb valge. Erinevaid värvikombinatsioone on jõulutähel aga kümneid.

Miks lehed kukuvad?

Kes jõulutähte kasvatanud, teab, et vahel kukutab taim kiiresti oma lehed ja muutub koledaks. Ungerson seletab, et jõulutäht on väga tundlik eriolukordade suhtes. Kui midagi on valesti, siis tema alalhoiuinstinkt käsibki lehed maha lasta, et järgmisel aastal pungadest uued lehed välja ajada. Nii elab taim raske aja üle.

Eriti tundlik on taim tuuletõmbuse ja ülekastmise suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles