Seedehäireid saab ennetada juba süüa tehes

, fütoterapeut, Karepa Ravimtaimeaed
Copy
Et toitu paremini seedida, on juba vanast ajast lisatud toiduvalmistamise ajal ürte, marju ja taimi. 
Et toitu paremini seedida, on juba vanast ajast lisatud toiduvalmistamise ajal ürte, marju ja taimi. Foto: Katrin Luke

Seedimis- ja maoprobleemide põhjus võib olla ülesöömine, mis meil jõulude ja aastavahetuse ajal tavaks on, aga ka toiduainete talumatus. Peolaual on nii vürtsikaid toite kui ka rasvast liha, samuti küpsetisi.

Et toitu paremini seedida, on juba vanast ajast lisatud toiduvalmistamise ajal ürte, marju ja taimi. Nii anname toidule maitset, soodustame sapi teket ja väldime gaase.

Hea maitse ja kasu üheskoos

Köömned annavad toidule hea maitse ja ennetavad gaaside teket. Köömned sobivad hapu- ja praekapsale, leivataina, juustuküpsiste, sõira ja karaski sisse, lõunariikides lisatakse ka lihatoitudele.

Kadakamarjad passivad lambalihale, rannakalale, metsloomalihale, küülikule. Basiilik sobib juustusalatisse ja pirukasse, pitsa peale koos hariliku punega. Basiilik parandab seedimist ja leevendab spasme. Mõnele meeldib ka süldi sees basiilik.

Basiilik parandab seedimist ja leevendab spasme. Mõnele meeldib ka süldi sees basiilik.

Harilikku punet võib lisada lihatoitudele, pitsale, verivorstile. Loodusest korjatud pune on parema maitsega kui seemnest külvatud või lääne kaubandusest pärit.

Piparmünti kasutatakse Lõuna-Eestis verivorsti ja Inglismaal lambaprae maitsestamiseks. Sobib ka tee ja teiste jookide sisse.

Aed-liivatee sobib küülikulihale, kapsapirukasse, sealihale, pastaroogadele. Parandab seedimist, vähendab gaase ja on huvitava maitsega. Sobivad ka aias kasvatatavad nõmm-liivateed, neilgi on tugev maitse ja samad omadused. Sidrun-liivatee sobib kalale.

Iisop passib ulukiliha, ubade ja sealiha maitsestamiseks.

Pihlakamarjad rikastavad liharoogasid, salateid ja kastmeid. Parandavad seedimist, vähendavad roiskumist, väljutavad mürgiseid aineid, annavad toidule hapuka vürtsika maitse. Külmavõetud marjadest saab ülimaitsva likööri.

Salvei sobib rasvasele lihale, ka kanale koorekastmes. Praetud salveilehtedega garneeritakse toite.

Tee leevendab vaevusi

Kõrvetiste vastu saab abi kanarbikust, mille õied neutraliseerivad maohapet. Mao limaskesta põletiku ja haavandite vastu aitab Islandi samblik: keeta 30 min ja lasta 30 min jahtuda. Seda võib lonksata ka söögiaegade vahel, õhtul enne magamaminekut ja hommikul enne sööki.

Abi saab ka altee juurtest ja õitest-lehtedest, kassinaerist, saialilleõitest, põdrakanepi lehtedest, hanijalast, vaarikalehtedest.

Taimedest võib teha segu, lisada sinna tammekoort ja kasutada iga päev 2–3 nädalat järjest. Karepa ravimtaimeaia teesegudest on sarnase koostisega maotee, mis paljusid aidanud. Taimi võib võtta võrdsetes kogustes, tõmbamisaeg 20 minutit.

Probleeme tekitavad ka piima- ja teraviljatooted. Kui siiani on räägitud gluteenitalumatusest nisu jm teraviljatoodete puhul, siis nüüd on selgunud, et soolepõletikke tekitavad hoopis mürgid, millega viljapõlde töödeldakse.

Soolepõletiku ja kõhulahtisuse korral saab abi lepakäbidest, mida saab korjata praegu ja kuni aprillini.

Soolepõletiku ja kõhulahtisuse korral saab abi lepakäbidest, mida saab korjata praegu ja kuni aprillini. Tasub teha tammekooreteed: vesta peentelt okstelt koor noaga maha ja tükeldada. Seda ja tedremaranateed juuakse lonkshaaval enne sööki.

Kõhukinnisuse vastu aitavad lima sisaldavad taimed, näiteks linaseemned. Seemned jahvatada ja võtta 1–2 tl keefiri või petipiimaga, võib ka smuuti ja pudru sees kasutada. Alustada võib väiksemast kogusest, näiteks teelusikatäiest ja vajadusel suurendada. Sobib õhtul enne magamaminekut.

Kassinaeri, altee õied, lehed ja juured sisaldavad samuti lima, neist võib valmistada tee, lasta soojas 30 min tõmmata. Juua enne sööki ja õhtul enne magamaminekut. Tihti on kõhukinnisuse põhjuseks sapi vähesus, siis aitavad kibuvitsamarjad teena, võilillejuuretee, pihlakamari ja maitsetaimed, näiteks pune, liivatee, basiilik. Aitavad ka peet, vaarikad, maasikad ja karulauk. Pidusöögilaual võiksid olla peedisalat ja karulaugupesto.

Ürdinaps enne söömaaega

Kui ülesöömisega liiga tehtud ning kõht kinni ja gaase täis, aitab köömnetee. Jahvatada köömned veskis peeneks, nii saab tee kiiremini valmis. Gaaside korral aitab apteegitilli seemnete tee, needki oleks parem jahvatada ja siis kuuma veega üle valada. Lasta kaane all tõmmata 5–10 min.

Ka aed-liivatee on tõhus seedimise parandaja. Teed peaks jooma enne sööki, aga võib ka söögikordade vahel.

Kel aias mesiputke, võib ka temast teed valmistada, nii taimest kui ka seemnetest. Taim on aniisimaitsega.

Aga oleme katsetanud ka seedimise teeseguga, mis koosneb maitsetaimedest: aed-liivatee, basiilik, mesiputk, jahvatatud linaseemned ja köömned. Kel on, võib ka koriandriseemneid lisada.

Keskajal alustati pidusööki ürdinapsiga, see tõstis isu ja soodustas seedimist. Näiteks absindis kasutatav koirohi tekitab söögiisu, aga on kibe. Ürdinapsi sisse võiksid minna eelnimetatud taimed: liivatee, mesiputk, apteegitilli seemned, basiilik, kikkaputkejuur jne. Kes kiire, saab jõuluks valmis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles