Taimetoitlane jõululauas tühja kõhtu kannatama ei pea

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Kapsa ja kartulitäidisega kulebjaka.
Kapsa ja kartulitäidisega kulebjaka. Foto: Erakogu

Järjest enam on meie seas neid, kes valinud elu ilma lihata, paraku tähendab see võõrustajale korralikku peavalu: mida ometi veganist lapsele või lapselapsele lauale panna, et too jõuluõhtul tühja kõhtu ei peaks kannatama?

Ehkki võhik ei oska esimese hooga peale rohelise salati midagi välja mõelda, on võimalusi tegelikult tohutult palju, kinnitab Pärnumaa Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Taisi Talviste.

Näiteks võib valmistada norilehe sisse keeratud taimseid vorstikesi. Nende tegemiseks tuleb valida meelepärased köögiviljad, need kergelt rasv­aines kuumutada, maitsestada ning rullida norilehe sisse. Et lehe serv kleepuks, niisutage seda veega.

„Miks mitte pakkuda jõululaual veganile ka taimset liha ehk seitani, mis on välimuselt nagu päris seapraad, aga maitse küll täiesti teine. Retsepti leiab internetist,” soovitas Talviste. „Liha asemel on taimse valgu allikana väga hea läätsepikkpoiss.”

Hapukapsas sobib väga hästi ka taimetoitlasele, aga hautamisel tuleb liha asemel lisada porter-tüüpi õlut, vahtra- või agaavisiirupit või toorroosuhkrut ning kindlasti head taimeõli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles