Jõuluõhtul lihtsalt ei tohi midagi viltu minna. Nii käisime jõuluroogade valmistamise nippe uurimas Pärnumaal tegutseva Maria talu koka Õie Pihlaku käest.
Talukokk jagab hea jõuluprae valmistamise saladusi
Pika kokatöö kogemusega Pihlak tõdes, et seapraad ja hapukapsad peavad jõululaual olema, ilma ei saa. Parima ahjuprae saab sea kaelakarbonaadist. „Selle hõõrume sisse soola ja sinepiga, natuke musta pipart ka. Siis läheb ahju, kus küpseb 200 kraadi juures kaks või kaks ja pool tundi,” jutustas ta.
Õie ütles, et on teinud ahjupraadi nii elektri- kui ka puuküttega ahjus ja midagi pole parata – puuahjus tuleb maitsvam. Tõsi, küpseb seal pisut kauem ja tuleb väga hoolsalt jälgida, et liha pealt ära ei kõrbeks.
Hea praad tuleb ka kamara ja pekikihiga sealihatükist. Kamara saab krõbedaks, kui küpsetada liha, kamar ülevalpool ja enne ahjupanekut tuleb kindlasti kamarasse triibud või ruudud lõigata.
„Enam eriti ei taheta liha, kus pekk küljes, ometi just see annabki lihale mõnusa maitse ja kui krõbe kamar peal, on tõesti imehea,” kiitis Pihlak.