Tartu teadlased valmistavad eakatele sobilikku kohupiima

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Uudne kohupiim on mõeldud eelkõige vanemaealistele, kellel sageli seedimisega probleeme.
Uudne kohupiim on mõeldud eelkõige vanemaealistele, kellel sageli seedimisega probleeme. Foto: Viljar Veidenberg

Tartu ülikooli teadlased segasid sel teisipäeval Pajumäe farmis kokku kasulikud bakterited ja maapirnijahu, lisaks läks mahe jogurt, pähklid ja mesi. Kokku saab kohupiimalaadne toit, mis on mõeldud vanemaealistele, kellel sagedamini seedimisega seotud probleeme.

Tartu Ülikooli tehnoloogiainstituudi projektijuht Margit Meiesaar selgitas, et maapirn on kiudaineterikas ja mahedalt kasvatatud juurikana sisaldab kasulikku mikroobikooslust. Teadusuuringud on leidnud, et ühendid, mis tekivad inimeses maapirni lagundamisel, soodustavad seedimist ja parandavad ainevahtust. Samuti on täheldatud tugevdavat mõju inimese immuunsüsteemile, põletikku alandavat toimet, ning soolevähi riski vähenemist ja veresoonkonna tugevdamist.

Tegemist on ühega esimestest Pajumäe Piimatööstuses uue toote partiidest, mis läheb müüki Tartu ja Viljandi müügipunktidesse.

Sageli ei juhtu, et teadlastel õnnestub enda tööga panustada toidulaua mitmekesisusse. "Tartu Ülikooli hargettevõtte teadlased töötavad välja juurviljadel põhinevaid tervislikke tooteid," rääkis Meiesaar. "RootBioMe OÜ poolt valmistatud kiudainete rikas kasulikke baktereid sisaldav maapirnijahu lisatakse kohupiimale. Jahu valmistatakse külmkuivatud maapirnist, sest see meetod võimaldab säilitada paremini maapirni looduslikke vitamiine."

Uudse toote loomiseks andsid hoo sisse Euroopa Innovatsiooni Tehnoloogiainstituudi korraldatud töötoad. Töötubade abil testiti kohupiima vanemaealiste grupis, et leida neile meeldivamad maitsed. 

TÜ hargettevõtte RootBioMe teadlased Elin Org, Viia Kõiv ja Tanel Tenson osalesid Euroopa Innovatsiooni Tehnoloogiainstituudi korraldatud kaasamise töötubade projektis, mille eesmärk oli arendada välja koos BioCC OÜ ja Pajumäe Talu OÜ-gaa uus kiudainerikas kohupiimatoode.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles