Austraalia uputab turud oma viljaga üle

maaelu.postimees.ee
Copy
Austraalia põllumehed koristasid sel aastal oma põldudelt samuti rekordsaagi.
Austraalia põllumehed koristasid sel aastal oma põldudelt samuti rekordsaagi. Foto: JONATHAN BARRETT/REUTERS

Aasta oli Eesti viljakasvatajatele soodne – põldudelt koristati rekordsaak ja viljahinna üle ei saa kurta. Küll aga mõjutab sel aastal viljaturgusid Austraalia, kes piltlikult öeldes korraldab viljaturul odavmüüki.

Copenhagen Merchants Group äriarenduse juht Indrek Aigro sõnas Kuku raadio saatele Maatund antud intervjuus, et aasta oli viljakasvatajatele hea. “Meil oli Eestis rekordviljasaaks ja julgeks isegi kasutada väljendit väga kõrged viljahinnad,” sõnas ta.

Heast hinnast võidab tema sõnul põllumees, aga kui on tonne palju, siis võidab terve transpordiahel samuti: vedajad ja laod, sadamaterminalid jne

Eesti põllumehel on Aigro sõnul ka üks soodsamaid positsioonie Euroopa Liidus. “Eesti on üks odavamaid kohti, kus kasvatada teravilja Euroopa Liidus, hoolimata madalamatest toetustest kui mõnes teises Euroopa riigis,” sõnas ta.

Eesti on Euroopa Liidu üks odavamaid kohti, kus kasvatada teravilja.

Pildi teine pool on tema sõnul aga see, et tervel Euroopal on raske konkureerides Ukraina ja Vene põllumeestega, kes toodavad veelgi odavamalt. “Kui on vaja, siis nemad suudavad müüa alla meie omahinna ja olla ikka kasumis,” täiendas ta.

“Käesoleval hooajal on meil hoopis tegu Austraaliaga, kes uputab maailma viljaturgusid oma viljaga. Austraalia suutis koristada peaaegu kahekordse viljasaagi,” täpsustas ta.

Nii et sel hooajal tunnevad Eesti tootjad pigem Austraalia mõju. “Nad teevad lihtsas keeles odavmüüki ja viivad kõikidesse maailma sihtpuntkidesse,” sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles