Paide uus alajaam teeb võimalikuks uue piimatööstuse ehitamise

maaelu.postimees.ee
Copy

Eesti suurim võrguettevõte Elektrilevi investeerib igal aastal 80 miljonit eurot elektri varustuskindluse parandamiseks riigis. Paides on viimastel aastatel tehtud töid enam kui kolme miljoni euro eest, mistõttu on nüüd võimalik maakonnakeskusesse uus piimatööstus ehitada.

1950. aastatel ehitatud Paide esimese piirkonna alajaama seadmed olid juba nii väsinud, et pidevad elektrikatkestused olid vältimatud. Kuid selleks, et Paidesse üldse saaks kerkida nüüdisaegne piimatööstus, tuli suurendada piirkonna alajaama võimsust, vahendas ERR.

Piimakombinaadi elektriga varustamiseks investeeriti 1,8 miljonit eurot, millest pool jääb piimatööstuse kanda.

Võrguettevõtte Elektrilevi teatel paranes enam kui 5000 paidelasel elektrivarustuskindlus.

„Nägime, et Paide piirkonna klientide varustuskindluses oli vaja teha samm edasi,“ selgitas Elektrilevi elektrivõrgu ehituse üksuse juht Meelis Melder.

„Kuna tegu on tiheasustuse piirkonnaga, saime ka linnapildi arengule kaasa aidata. Võtsime 22 kilomeetri ulatuses vähemaks õhuliine ja asendasime need uue võrguskeemi kohaselt maakaabliga. Lisaks demonteerisime suurel hulgal raudbetoonmaste, mille vanus lähenes 40 aastale ning asendasime enam kui kümme alajaama uute ja töökindlamatega. Uued alajaamad on kaugjuhitavad ja võimaldavad rikke korral voolu kiiresti taastada, nii et kliendid ei pruugi voolu kadumist isegi märgata.“

Elektrilevi alustas projekteerimistöödega 2017. aasta septembris ning plaanide elluviimine õnnestus kolme aastaga. Tööd ja investeeringud puudutasid kõige otsesemalt 5225 klienti.

„Ümberehitustööde abil lisandus täiendavat liitumisvõimsust, mis on ennekõike vajalik ettevõtluse arendamiseks piirkonnas, muuhulgas suurettevõtte E-Piim Tootmine vajaduste tarbeks,“ kirjeldas Melder. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles