Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Lambaliha ei jää oliiviõlile kasulikkuses alla (1)

Copy
Lambakari heinamaal.
Lambakari heinamaal. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmer selgitas, et kui extra virgin oliiviõli soovitatakse tarbida, sest selles on palju oleiinhapet, siis sama kasulikku rasvhapet sisaldab ka lambaliha.

“Kui inimene sööb 100g lambaliha, siis ta saab umbes 8-11g seda oleiinhapet, nii et naljaga pooleks võib öelda, et ega lambaliha ei jää selle külje pealt väga oliiviõlile alla,” sõnas ta Kuku raadio saatele Maatund antud intervjuus.

Oleiinhape on aga organismile oluline. Teadlased usuvad, et just oleiinhape on see, mis teeb oliiviõlist südame tervisele ühe kasulikuma õli. 

Lambaliha on ka rikas karnitiini poolest ja see on ääretult oluline organismis rasvade normaalseks metabolismiks.

Vitamiinide, mineraalainete ja valgusisalduse osas pole Zilmeri sõnul tegelikult vahet, kas on tegu noore või vana lamba lihaga.

“Kui võtta lihad, siis kõik lihad on tublid tegijad. Ei pea iga päev 300-400g liha sööma, kuid vähemalt paar korda nädalas on äärmiselt mõistlik liha tarbida,” võttis ta kokku.

Tagasi üles