Kõrge saepalgi hind ei päästa metsaomanikke

maaelu.postimees.ee
Copy
Palgid. Foto on illustreeriv.
Palgid. Foto on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Kuigi vähenenud raiemahtude tõttu on Eesti saepalgi hind praegu üks Euroopa kõrgemaid, pole see metsomanikule ikkagi enam nii tasuv kui paar aastat tagasi.

"Selleks, et palki oleks mõistlik metsast välja tuua, on vaja ka paberipuule ja küttepuule hea hinnaga ostjat," põhjendas metsa- ja puidutööstuse liidu tegevjuht Henrik Välja ERR-ile.

Ümarpuidust viiakse Eestist välja vaid paberipuud, sest meil endiselt selle väärindamise võimalused puudvad. Okaspuu paberipuu hind on aga välismaal märkimisväärselt kukkunud, mistõttu pole metsaomanikul kahele kolmandikule puust tekkivale toormele nõudlust.

Soovib ju omanik saada tulu, aga igast metsast tuleb erineva kvaliteediga palki ja pisut kehvem osa ehk paberipuu on praegu nõudlusest väljas. „Kui on valida, võetakse maha see mets, kus ­paberipuud võimalikult vähe, aga neid, kes saavad valida, on vähe. Sellest ongi tingitud palgipuudus,” selgitas Tartumaal tegutseva Vara Saeveski tegevjuht Andres Hummal Maa Elule.

Enamik ehk üle 80 protsendi eksporditud ümarpuidust moodustabki paberipuit. Kuna Eestis paberipuu väärindamiseks palju võimalusi pole ja Skandinaavia turu nõudlus on vähenenud, pole metsaomanikul praegu suurt mõtet metsa maha võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles