Koroonakevad pani inimesi Lahemaale maju ehitama

maaelu.postimees.ee
Copy
Norra vaba­ajamajad ehk hütid pole meie mõistes suvilad, sest paljud neist pannakse püsti hoopis mägedes asuvatesse suusa­keskustesse või rannikule ja on kasutuses aasta ringi.
Norra vaba­ajamajad ehk hütid pole meie mõistes suvilad, sest paljud neist pannakse püsti hoopis mägedes asuvatesse suusa­keskustesse või rannikule ja on kasutuses aasta ringi. Foto: Erakogu

Harjumaal Kuusalu vallas puitmaju tootva firma juhi Argo Sauli hinnangul on lõppev aasta olnud neile nagu kõigile teistelegi ettevõtjaile keeruline. On olnud palju teadmatust ja ümberkohanemise vajadust.

Ka koondamisest polnud pääsu, ehkki selle põhjus oli pigem suunamuutus suurtelt elementmajadelt väiksemate mägimajade peale. Igal juhul on nüüd, poolteist aastat hiljem 54 töötajast alles 21 ja see on praegu optimaalne, sõnas Saul Maa Elule antud kommentaaris.

Algusest peale ehk üle 18 aasta on Norra olnud osaühingule Nordic Houses KT koduturg. Kui varem tarniti Norrasse sada vabaajamaja aastas, siis tänavu kümne võrra vähem ja see kajastub muidugi firma majandustulemustes ehk oodatud kasvu ei tulnud. Viimased kaks-kolm kuud on turg siiski kohanenud ja müügipäringute arv taas tõusuteel.

Nagu maailmas tervikuna on ka huvi vabaajamajade vastu Norras viimasel ajal kasvanud, sest reisimine on arusaadavatel põhjustel vähenenud.

Muide, ka Eestis on huvi uusarendustele plaanitavate puitmajade vastu tõusnud. Lahemaa rahvuspargi kõrval hakati kümne aasta eest välja arendama elamuehitusprojekti 13 kinnistuga. Esimesel kahel aastal müüdi vaid kaks kinnistut. Tükk aega ei toimunud midagi, aga tänavu kevadest on omaniku leidnud juba kümme kinnistut.

See tulemus ületas kõik ootused. Sauli sõnul olid ostjaiks põhiliselt Tallinna elanikud – umbes pooled soovisid sinna endale kodu ehitada, ülejäänud suvila.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles