Sombune ilm võib saata meid aastavahetuseni

maaelu.postimees.ee
Copy
Soe ja sombune ilm.
Soe ja sombune ilm. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Nii nädalavahetuse kui uue nädala ilm on niiske ja lörtsine. Pühapäev tuleb taas tuuline ja tuulekiirus on sisemaal puhanguti 15, saartel ja rannikul 22 m/s.

“Ilm püsib soe ja sombune. Kuigi neljapäevaga saab 10kraadine soe läbi, võib juhtuda, et selline ilm jääb uue aastani püsima. Reedeks toob madalrõhkkond saju ja tugeva tuule, aga seejärel kõrgrõhuhari kargema ja rahulikuma ilma, kuid ilma ajutise jahenemisega võib ka lund tulla. Nädal lõppeb taas tormiselt ja soojalt, jäädes selliseks ka uuel nädalal,” kirjutas meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmaloos.

Riigi Ilmateenistuse andmetel eemaldub laupäeva (21.11) öösel madalrõhkkond ja harvenevad sajuhood tulevad alla lörtsi ja lumekruupidena, tuulele avatud rannikul vihmahoogudena. Lääne- ja loodetuul tasapisi nõrgeneb. Õhutemperatuur langeb -1..-5°C-ni, meretuulega rannikul jääb üle 0°C.

Päeval liigub üle lauge kõrgrõhuhari, taevas on selgem ja olulist sadu ei tule. Saartel aga pärastlõunal pilved tihenevad ja õhtul võib ka vihma sadada. Läänekaare tuul on mandril mõõdukas, saartel lõunani ja siis algab edela- ja lõunatuule tugevnemine, õhtul on puhanguid üle 15 m/s. Õhutemperatuur on -1..+2, läänekaare tuulele avatud rannikul kuni +5°C. Tugeva tuule ja saabuva vihma- ja lörtsisajuga öösel teeolud järsult halvenevad!

Tugeva tuule ja saabuva vihma- ja lörtsisajuga öösel teeolud järsult halvenevad!

Pühapäeva (22.11) öösel laieneb uus madalrõhkkond jõuliselt üle Läänemere ning tõstab edela- ja lõunatuule kiiresti väga tugevaks, puhanguid sisemaal üle 15, saartel ja rannikul 25 m/s. Saartele jõuab sadu lörtsi ja vihmana, laieneb mandrile, tuleb siin enam alla tiheda lörtsina, idapoolsetes maakondades algul ka lumena.

Hommikuks saab suurem sadu läbi ja muutub kõikjal vesiseks. Õhutemperatuur on öö hakul Ida-Eestis veel alla 0°C, Kesk-Eestis 0°C lähedane, Lääne-Eesti +2..+6°C, hommikuks temperatuur kõikjal tõuseb.

Päeval laieneb madalrõhkkond üle Soome ja Läänemere ning selle serva mööda jõuab meile soojem õhumass. Sadu läheb järk-järgult üle vihmaks ning siis lakkab - Lääne-Eestis juba ennelõunal, ida pool pärastlõunal. Tugev edelatuul ulatub sisemaal puhanguti 15, saartel ja rannikul 22 m/s. Õhutemperatuur tõuseb +4..+9°C-ni.

Esmaspäeval (23.11) liigub madalrõhkkond üle Skandinaavia Soome ja selle servas on siin-seal vihmahooge, kuid tänastel andmetel on sajuhooge vaid laiguti ja need on pigem nõrgad. Puhub tugev edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on öösel 2..7, päeval 4..8°C. Õhtul pöördub tuul loodesse, õhutemperatuur langeb ja vihma sekka võib ka lörtsi tulla.

Teisipäev (24.11) tuleb Venemaale kaugeneva madalrõhkkonna servas tugeva loodetuulega. Vahetevahel sajab vihma ja lörtsi, päeva peale sajuhood harvenevad. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, rannikul kuni +5, päeval 1..6°C.

Kolmapäeval (25.11) liigub üle Eesti kõrgrõhuhari ning hoiab ilma selgema ja sajuta. Tuul rahuneb ja puhub läänekaarest. Õhutemperatuur on 0..-5, rannikul kuni +3, hommikuks Lääne-Eestis tõuseb. Päeval läheneb merelt madalrõhulohk, pilvisus tiheneb ja Lääne-Eestis jõuavad tõenäoliselt vihmapilved. Tuul pöördub lõunasse ja kagusse ning tugevneb. Õhutemperatuuri tõus jätkub, lääne pool +3..+8°C-ni, ida pool on 0..+2°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles