Soomes kuulutatakse jõulurahu välja tühjal väljakul

maaelu.postimees.ee
Copy
Jõulurahu väljakuulutamine Turu linnas.
Jõulurahu väljakuulutamine Turu linnas. Foto: Turku.fi

Kuigi paar korda 700-aastase traditsiooni ajal on jõulurahu väljakuulutamine Turu linnas ära jäänud, siis mitte kunagi varem pole jõulurahu välja kuulutatud ilma inimesteta. Tänavu aga loetakse vana deklaratsioon Turu linnas Brinkkala maja rõdult välja tühjale väljakule.

Edela-Soomes asuv Turu linn teatas teisipäeval, et kasutab jõululaupäeval iga-aastase jõulurahu deklaratsiooni välja kuulutamisel turvameetmeid, et vältida koroonaviiruse levimist.

"Traditsioon ei lõppe, kuid korraldame ürituse vastutustundlikult," ütles Turu linnapea Minna Arve.

See aga tähendab, et inimesed tohi koguda vanale turuplatsile tseremooniat jälgima, nagu nad tavaliselt teevad. Selle asemel peavad nad seda jälgima tseremooniat Yle teleülekande vahendusel, raadiost või veebist.

"Tahame teha kõik endast oleneva, et epideemia ei laieneks," lisas Arve.

Sajanditevanune deklaratsioon loetakse sel aastal Brinkkala maja rõdult küll ette, aga Turu linna protokollijuhile Mika Akkanenile avaneb seda lugedes vaade tühjale turuväljakule.

"Turus on jõulurahu välja kuulutatud alates keskajast ja on aastaid, kui seda pole tehtud, viimati Talvesõja ajal. Praegu ei ähvarda meid sõda, kuid seekord seisame silmitsi teistsuguse ohu ja olukorraga, " kommenteeris Akkanen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles