Briti arhitekt pakkus lahenduse hädas lambakasvatajate päästmiseks

maaelu.postimees.ee
Copy
Covid-19 pandeemia tagajärjel on villa väärtus langenud, mistõttu Ühendkuningriikide põllumajandustootjatele on isegi müüdava villa transportimine kahjumlik.
Covid-19 pandeemia tagajärjel on villa väärtus langenud, mistõttu Ühendkuningriikide põllumajandustootjatele on isegi müüdava villa transportimine kahjumlik. Foto: ADRIAN DENNIS/AFP

Ehitussektor võiks pakkuda Ühendkuningriigi lambakasvatajatele olulist päästerõngast, sest villa võiks isolatsioonina kasutada rohkemates ehitusprojektides.

Covid-19 pandeemia tagajärjel on villa väärtus langenud, mistõttu põllumajandustootjatele on isegi müüdava villa transportimine kahjumlik. Põllumajandustootjatele võiks „rahalist päästerõngast” pakkuda ehitussektor, vahendab FarmingUK.

Arhitekt Doug Hughes ettevõttest Hughes Architectes sõnas, et ehitussektor peaks suurendama villa kasutamist hoonete isolatsioonimaterjalina.

"Villal on üks parimaid soojusjuhtivusi, isegi parem kui praegu Ühendkuningriigis ehitamisel tavaliselt kasutataval sünteetilisel isolatsioonil," ütles ta ja lisas, et see võimalus on ka klientidega suheldes aina rohkem kaalumisele tulnud.

Ehitussektor töötab praegu RIBA Climate Challenge eesmärkide täitmise nimel, et muuta hoonete disain ja lõppehitused võimalikult jätkusuutlikuks. Väljakutse seadis Briti Arhitektide Kuninglik Instituut ja keskkonnasõbralikumad eesmärgid on seatud aastaks 2030.

Lisaks soojust isoleerivatele omadustele vill ei põle ja on ka suurepärane heliisolatsioonimaterjal.

Hughes arutles, et villa eelistamisel oleks positiivne mõju lambatööstusele, kuna põllumajandustootjad on juba sunnitud villa hävitama.

Lisaks soojust isoleerivatele omadustele vill ei põle ja on ka suurepärane heliisolatsioonimaterjal. On teada, et villa tootmiseks on vaja vähem kui 15 protsenti energiast, mida kulub muud tüüpi isolatsioonimaterjali näiteks klaasvilla tootmiseks.

Lambavillakiud võivad ka kahjulikke aineid nagu lämmastikdioksiid, vääveldioksiid ja formaldehüüdid, neutraliseerida.

„Kui vaadata villa kasutamise eeliseid, näete, kuidas investeering mitte ainult ei aita oluliselt vähendada energiakulusid, vaid võib suurendada ka tuleohutust. Vill on suurepärane loodusvara, millel on tohutu majanduslik potentsiaal,” sõnas Hughes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles