Aasta parimaks valitud talu noor pererahvas kasvatab kurki ja tomatit

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Raudepere OÜ noorperemees Jüri Laur.
Raudepere OÜ noorperemees Jüri Laur. Foto: Eestimaa talupidajate keskliit

Reede õhtul kuulutati Pärnus talunike tänuüritusel välja 2020. aasta parim talu, kelleks on Raudepere OÜ Pärnumaalt, talus kasvatatakse kurke ja tomateid.

Talupidajate Keskliit on parimat talu valinud juba 27 aastat ning tänavuse talu väljavalimiseks seigeldi suvel seitsmeliikmelise žüriiga kolm päeva mööda Eestimaad, sest tiitlile kandideeris üheksa talu kuuest maakonnast.

Pärnu-Jaagupi lähistel asuva Raudepere OÜ noorperemees Jüri Laur võttis isalt neli aastat tagasi talupidamise üle. Möldri talu ajalugu on pikk ning põllumajandusega on seal tegeletud aastakümneid, viimased 25 aastat kurgi- ja tomatikasvatusega.

Kurke ja tomateid kasvatatakse ajakohase tehnoloogia abil, mis võimaldab taimedele luua täpselt sellise keskkonna, mida taim kasvamiseks vajab. Laur on taimekasvatusteadmisi omandanud Eesti Maaülikoolis ning rakendab neid oma tootmises.

Jüri Laur rääkis tänasel talupäeva konverentsil „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“, et tema jaoks on väga tähtis automatiseeritus. "Ma kalkuleerin ajakulu rahasse ümber ja pigem investeerin automaatikasse, et mitte lisatööjõudu võtta," rääkis ta ja tõi näiteks täisautomaatse kastmissüsteemi, mis doseerib ka väetist. Kolmes kasvuhoones, mil pinda kokku 1300 ruutmeetrit, majandavad nad koos elukaaslasega. Ka vanemad on vajadusel nõu ja jõuga abiks.

Peale parima talu kuulutati välja ka alakategooriate võitjad. Lisaks kandideerisid tiitlile veel Wile Alpaca Farm, Kauksi puhkemaja ja Saaremaa Mahemuna.

PARIM TALU 2020 – Raudepere OÜ

PARIM NOORTALUNIK 2020 – Iisaka Lambakasvatus- ja käsitöö talu

PARIM ALTERNATIIVTALU 2020 – Tori Siidritalu

PARIM TOOTMISTALU 2020 – Saareõue OÜ

Eripreemia „Tõde ja Õigus“ – Lalluka OÜ

Eripreemia „Elutööpreemia“ – Naima Küti Küti talu

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles