Britid on mures võltsitud pestitsiidide aina suurema leviku pärast

maaelu.postimees.ee
Copy
Võltsitud, heakskiitmata või keelatud pestitsiidide ebaseaduslikus kaubanduses on Ühendkunigriikides toimunud märkimisväärne tõus. Pilt on illustratiivne.
Võltsitud, heakskiitmata või keelatud pestitsiidide ebaseaduslikus kaubanduses on Ühendkunigriikides toimunud märkimisväärne tõus. Pilt on illustratiivne. Foto: Caro / Insa Korth/Caro / Insa Korth

Briti maaelu kriminoloogi Chris Sambrooki sõnul on võltsitud, heakskiitmata või keelatud pestitsiidide ebaseaduslikus kaubanduses toimunud märkimisväärne tõus, mille taga on osaliselt ka Brexiti põhjustatud ebakindlus. Võltsitud pestitsiidid on suur oht keskkonnale ja inimeste tervisele

8. novembril eetris olnud BBC saates hoiatas ta, et Suurbritannia farmidesse jõuab aina enam võltsitud pestitsiidide, vahendab FarmingUK.

"Lisaks sellele, et need ei pruugi olla efektiivsed, võivad need sisaldada koostisosi, mis võivad kahjustada põllukultuure, keskkonda ja isegi inimeste tervist. Mõned nendes toodetes kasutatavad koostisosadest on teadaolevalt kantserogeensed,” selgitas ta.

Kuigi põllumajandustootjad ei saagi sageli aru, et nad kasutavad ebaseaduslikke pestitsiide, on nii mõnigi talunik tarneprobleemide tõttu sageli sunnitud ostma just alternatiivsetelt müüjatelt.

"See puudutab põllumajandustootjaid, kes on olukorras, kus nad vajavad konkreetset toodet teatud ajahetkel, kuid seaduslik turg ei saa seda pakkuda," lisas dr Sambrook.

Tema sõnul on probleem suurenenud seoses Ühendkuningriigi lahkumisega Euroopa Liidust, sest Brexit muutis olukorra turul ebakindlaks.

Vastavalt juhistele lahjendatuna piisaks sellest, et täita rohkem kui 450 olümpiamõõtu basseini.

Praegu määravad EL-i reeglid, milliseid pestitsiide on Ühendkuningriigis lubatud kasutada, kuid kasutamise ja impordi reeglid võivad muutuda ja seda võimalust kasutavad ära kuritegelikud organisatsioonid.

Euroopas konfiskeeriti selle aasta alguses Europoli operatsiooni „Hõbekirves” käigus 1400 tonni ebaseaduslikke pestitsiide väärtuses üle 94 miljoni euro. Vastavalt juhistele lahjendatuna piisaks sellest, et täita rohkem kui 450 olümpiamõõtu basseini.

Ka 2018. aastal konfiskeeriti suure Euroopa politseioperatsiooni käigus üle 360 ​tonni ebaseaduslikke või võltsitud pestitsiide.

Saadetis, mille tegelik tolliväärtus oli 240 000 dollarit ehk pea 203 000 eurot, sisaldas märgistamata pakendeid, kus ei olnud märgitud tootjat ega päritoluriiki.

"Organiseeritud kuritegelike rühmituste eeliseks on see, et nad on loonud sidemed Kaug-Idaga ja nad suudavad rahuldada nõudlust, mida tavaline turg ei suuda," lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles