Parima talu kandidaat ⟩ Loomapidajad peavad naabritega hästi läbi saama

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Kuigi osaühingu Saareõue Partner põhiline käive tuleb teraviljamüügist, on nad niši leidnud tõuloomade müügis. Ivar Baumann näitab väärtuslikku pulli.
Kuigi osaühingu Saareõue Partner põhiline käive tuleb teraviljamüügist, on nad niši leidnud tõuloomade müügis. Ivar Baumann näitab väärtuslikku pulli. Foto: Gelis Pihelgas

Kui Ivar Baumann ja Maarja Maksimov Pärnumaale Metsapoole külla kolisid ja Ivar vanematelt talupidamise üle võttis, oli talu kasutuses 46 hektarit maad ja 16 lihaveist. Nüüd harib Saareõue Partner OÜ üle 400 hektari maad ja kasvatab 180 aberdiini-angust.

Saareõue pererahvas Maarja Maksimov ja Ivar Baumann kasvatavad aberdiini-anguseid, kes oma hea isugu hoiavad rannakarjamaad roogu kasvamast.
Saareõue pererahvas Maarja Maksimov ja Ivar Baumann kasvatavad aberdiini-anguseid, kes oma hea isugu hoiavad rannakarjamaad roogu kasvamast. Foto: Urmas Luik

Kui vanematele oli see hobitalu, siis Ivar ja Maarja on talupidamisest teinud oma põhitöö. Loomi karjatatakse rannakarjamaadel, osaliselt poollooduslikel aladel ja osaliselt karjamaadel. Koostööd tehakse ka Eestimaa Looduse Fondiga, et taastada lindudele sobivaid elualasid. Kasvatatakse maheteraviljagi.

Ettevõtmist alustades võeti laenu, nii pangast kui sõpradelt-sugulastelt, aga nagu pererahvas ise ütleb: siin me oleme. „Kümme aastat oleme teinud ja pille pole kotti pannud, ju see ikka tasub ära,” arutles peremees.

Kümme aastat oleme teinud ja pille pole kotti pannud, ju see ikka tasub ära.

Kuigi põhiline käive tuleb teraviljamüügist, on nad niši leidnud tõuloomade müügis, nii kodus kui võõrsil. Kolm aastat on loomi müüdud Sloveeniasse ja kaks aastat Saksamaale. Kui müügiks läheb, viivad Ivar ja Maarja ise looma kliendile kohale. Nii saab luua hea ja vahetu kontakti.

Et loomad on kodust kaugemal, peavad naabritegagi head suhted olema. „Käime loomi iga päev rannakarjamaadel vaatamas. Ja kui mõnikord vahele jääb, maksavad nad kohe kätte – siis saame öösel küla pealt kõne, et loomad on välja murdnud,” rääkis Baumann. Õnneks on teatajad sõbralikud ja vahel ajavad isegi loomad aeda tagasi.

Lauda tagaosast leiab ka hobuse ja kolm poni. Kui hobusega käib Maarja harrastussportlasena võistlustel, siis ponid on pere kolme lapse jaoks.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles