Parima talu kandidaat ⟩ Raske õnnetus pani alpakasid kasvatama

Teele Üprus
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Imre Heinsaar ja Evelin Jenk kasvatavad Järvamaal 58 alpakat.
Imre Heinsaar ja Evelin Jenk kasvatavad Järvamaal 58 alpakat. Foto: ETKL

2008. aastal sattus Imre Heinsaar raskesse autoavariisse. Kolm aastat võitles ja taastus ning otsustas siis oma elu kardinaalselt muuta.

„Sattusin üht alpakavillast toodet katsuma ja hakkasin otsima, mis lammas see on, kes sellist villa annab,” kirjeldas Heinsaar. 2013. aastal leidis ta võimaluse minna ühe Saksamaa alpakakasvataja juurde õppenädalale ning seal veendus oma otsuse õigsuses ja valis välja loomad Eestisse toomiseks. Alpakad tulid läbi Saksamaa Tšiilist.

Ent Eestis ei olnud veel kohta, kus neid kasvatada. Ta hoidis kogu Eesti kinnisvarakuulutustel silma peal ja parimaks paigaks osutus Järvamaal Poaka külas vanal soosaarel asuv Pärtsaare talu.

Talu maadele mahuks 200 alpakat, praegu on neid seal 58. Heinsaar rääkis, et alpaka vajab kasvamiseks vähe maad – ühel hektaril annab ära toita kuni 20 looma. Alpaka käib viisakalt tualetis ja tänu sellele saab rohkem sööta kätte.

Wile Farmi eesmärk on tõu- ja villaloomade kasvatus ja aretamine ning lõnga ja käsitöö tegemine. Lõnga ja käsitöö osa on paisunud nii suureks, et peale enda loomadelt saadava villa tellitakse igal aastal Boliiviast pool tonni alpakavilla juurde. Wile Farmi loomade keskmine villatoodang on 3,6 kilogrammi.

Perenaine Evelin Jenk rääkis, et kudumistöid teeb kümmekond usinat prouat Türilt. Maht on nii suureks läinud, et endal ei käi jaks enam üle. Tooteid saab osta kohapeal ja neid müüakse veel nii e-poes kui ka Tallinna vanalinnas käsitööpoes.

Soovijad saavad alpakatalu külastada ja neist huvitavaid lugusid kuulda.

  • “Parim talu 2020” selgub 13. novembri õhtul Pärnus toimuval talunike tänuüritusel ja lõikuspeol. Lisaks tunnustatakse üritusel talutoidu valmistajaid, kuulutatakse välja parim taimekasvataja, parim maamajanduse erialade õpetaja ning antakse üle Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja aumärgid.
  • Samal päeval toimuvat talupäeva konverentsi „Käbi ei kuku kännust kaugele – või siiski?“ saab jälgida ka Maa Elu veebilehel. Otseülekanne algab kell 11.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles