Uus andmebaas aitab kohalikke toidutootjaid leida

maaelu.postimees.ee
Copy
Tarbijad saavad andmebaasis tootjaid ning tooteid otsida nii maakonna kui ka tootekategooria järgi.
Tarbijad saavad andmebaasis tootjaid ning tooteid otsida nii maakonna kui ka tootekategooria järgi. Foto: Kuvatõmmis

Uus toidu- ja joogitootjate andmebaas koondada info kohalikest toidu- ja joogitootjatest ning talupoodidest üle Eesti. Tegu pole e-poega, kuid kõik liitunud ettevõtjad peavad seal jagama infot, kuidas ja kust nende tooteid osta saab.

„Kevadine koroonaaeg näitas, et meie tarbija küll eelistab kohalikku toitu ning ostaks seda hea meelega ka otse tootjalt, kuid ei oma sageli ülevaadet isegi oma lähikonnas toimetavatest tootjatest,“ sõnas maaeluministeeriumi ekspordi ja turuarenduse büroo juhataja Kadi Raudsepp.

„Projekti Baltic Sea Food raames loodi veebiplatvorm, mis pakub probleemile lahenduse. Kui algselt oli projekti eesmärk koondada andmebaasi eelkõige toidutootjad, kes pakuvad toorainet ja tooteid toitlustusettevõtetele, siis koroonakriisiga seoses leidsime, et vaja on pakkuda sellist infot ka lõpptarbijale,“ lisas Raudsepp.

Veebiplatvormi puhul ei ole tegemist e-poega, kuid andmebaasiga liituval toidu- või joogitootjal peab olema valmisolek ja toimiv lahendus oma toodangu turustamiseks, olgu selleks siis e-pood, postipaki saatmise võimalus või kohapealne müük.

„Oleme pidanud oluliseks, et andmebaas uueneks pidevalt, seetõttu tuleb ettevõtjal kord kvartalis oma andmeid uuendada, et tagada info ajakohasus,“ ütles Kadi Raudsepp. Praegu leiab andmebaasist oma toodetega juba 145 ettevõtet. 

Platvormi haldaja, MTÜ Eesti Maaturism juhatuse esimehe Raili Mengeli sõnul täieneb andmebaas pidevalt. Ettevõtted saavad ise kohaliktoit.maaturism.ee liituda, kasutades menüüs välja "Andmebaasiga liitumine". Ühinema oodatakse tootjaid, kes toodavad ja turustavad kohalikku toitu ning on valmis seda tarnima lõpptarbijatele või toitlustusettevõtetele.

„Kutsume uue andmebaasiga tutvuma kõiki inimesi, kes soovivad osta kohalikke toidu- ja joogitooteid ning vajavad infot, kust selliseid tooteid leida. Samuti on see abiks toitlustusettevõtetele, kes soovivad pakkuda kohalikust toorainest valmistatud toitu ja toiduaineid,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Tarbijad saavad tootjaid ning tooteid otsida nii maakonna kui ka tootekategooria järgi. Samuti saab tarbija eristada mahesertifikaadi ning piirkondlike toidumärgistega tooteid.

  • Andmebaas on valminud rahvusvahelise koostööprojekti Baltic Sea Food raames, kuhu on kaasatud kümne Läänemere-äärse riigi 14 toiduga seotud organisatsiooni.
  • Andmebaas valmis maaeluministeeriumi, MTÜ Eesti Maaturism ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös.
  • Projekti eesmärk on aidata piirkondlikel toiduvõrgustikel kohalikke toidutooteid tõhusamalt ja kuluefektiivsemalt äriklientidele turustada.
  • Projekti „Baltic Sea Food“ kaasrahastab Interregi Läänemere piirkonna programm 2014–2020.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles