Sombune ja soe ilm võib püsida nädalaid

maaelu.postimees.ee
Copy
Külmakraade ja jahedust niipea veel Eestisse ei jõua.
Külmakraade ja jahedust niipea veel Eestisse ei jõua. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Riigi ilmateenistuse andmetel ootavaid meid ka uuel nädalal ees soojad sügisilmad ning teisipäeval võivad soojakraadid kohati kerkida 13 kraadini. Selline soe ja sombune ilm võib püsida nädalaid.

“Eesti ilm ja ilmastik on suuremal osal ajast mujal tekkinud ja seejärel siia kohale transporditud. /…/ Ka suve lõpu ja sügise alguse ebatavaline soojus oli pärit kaugelt eemalt, enamasti lõunakaartest Vahemere regioonist," kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik oma iganädalases Maa Elu ilmajutus. 

Suve tema selgitusel venitas pikaks öökülmade puudumine ja septembri lõpus Venemaal püsinud intensiivne antitsüklon, mille lääneservas tõi kaguvool vahemerelist soojust. Selline olukord jätkub ka praegu, kuigi 20 kraadi asemel on nüüdne soojapiir ikkagi kindlalt alla 15 kraadi “Kuigi õhk on läinud terake jahedamaks, ei ole külma ega lund silmapiiril näha. Selline soe ja sombune ilm võib nädalaid püsida,” lisas ta.

Sooja sügisilma ongi oodata nii nädalavahetusel kui ka uuel nädalal. Laupäeval (31.10) suureneb tasapisi kõrgrõhkkonna mõju ja ilm on olulise sajuta, aga madal pilvekiht võib laialdaselt taevasse jääda. Öö on nõrga tuulega ja õhutemperatuur langeb 3..8, pikemate selgimiste korra 0°C lähedale, päeval tõuseb 5..10°C-ni.

Pühapäeval (1.11) jätkub kõrgrõhkkonna tugevnemine. Ilm on enamasti sajuta ja selgema taevaga. Tuul pöördub lõunakaarest idakaarde ja tugevneb. Selgema taeva korral langeb öine miinimum idapoolsetes maakondades paar kraadi alla 0°C, Lääne-Eestis on +3..+8, päeval 5..10°C.

Öö vastu esmaspäeva (2.11) on idapoolsetes maakondades ikka 0°C lähedane, aga juba tasapisi tõusva lõunakaare tuulega olla. Päeval tõenäoliselt laieneb Norra merele jõudva aktiivse madalrõhkkonna serv üle Läänemere, tõstab lõuna- ja kagutuule väga tugevaks, aga vihm ei tarvitse veel jõuda. Õhutemperatuur tõuseb 5..10°C-ni.

Teisipäeval (3.11) liigub madalrõhkkond Botnia lahe põhjatipu poole ja selle serva mööda kandub meile sooja juurde. Lisandub ka niiskust ja suureneb vihma võimalus. Puhub väga tugev lõuna- ja edelatuul. Õhutemperatuur on öösel 4..9, saartel kuni 12, päeval 10..13°C.

Kolmapäeval (4.11) kaugeneb madalrõhkkond Skandinaavia põhjaaladele ja selle mõju tasapisi väheneb. Sadusid on harvem. Tuul pöördub edelasse ja jääb vaid pisut nõrgemaks. Õhutemperatuur on öösel 5..10, päeval 8..11°C.

Neljapäeval (5.11) jääme üle kaugete põhjalaiuste (~70-nda laiuskraadi lähistel) liikuva aktiivse madalrõhkkonna äärmisesse lõunaserva. Edela- ja läänetuul võib taas jõulisemaks tõusta. Õhutemperatuur on öösel 1..6, rannikul kuni 9, päeval 7..10°C.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles