Ternespiim on lehma esimese viie poegimisjärgse päeva jooksul lüpstav kõrge kuivainesisaldusega piim, mille koostisained annavad vasikatele passiivse immuunsuse pärast sündi. Kuna ternespiim on suure termotundlikkusega, ei võta piimatööstused seda vastu ja tavaliselt selle ülejääk utiliseeritakse.
Kuna ternespiim on suure termotundlikkusega, ei võta piimatööstused seda vastu ja tavaliselt selle ülejääk utiliseeritakse.
Tervisetoodete puhul on ternespiim aga oluline toore. Selle seni kasutamata majandusliku ressursi on enda kasuks tööle pannud Tartu ettevõte Teadus ja Tegu.
Ettevõtte eestvedajad Väino Poikalainen ja Lembit Lepasalu on juba aastaid väärindanud ternespiima erinevateks toodeteks. Nad on välja töötanud ja juurutanud tehnoloogia ternespiima kogumiseks, säilitamiseks ning nii inimestele kui ka loomadele mõeldud pulbritoodete valmistamiseks.
„Ternespiim sisaldab suures koguses immuunfaktoreid, mis kaitsevad organismi haigusttekitavate viiruste ja bakterite eest, ning kasvufaktoreid, mis stimuleerivad luude, lihaste, närvide ja kudede kasvu ning tasakaalustavad veresuhkru taset,“ kirjeldasid Poikalainen ja Lepasalu selle kasulikkust.
Kui seni on ternespiim inimestele olnud kättesaadav pulbrina, siis nüüd soovib ettevõte luua farmaatsiatooteid ja suurendada tervisele kasulike ternespiimatoodete sortimenti.
Tõenduspõhistele ja farmatseutilistele nõuetele vastavate preparaatide väljatöötamiseks pöördus ettevõte Tartu Ülikooli farmaatsia instituudi poole, sest lisaks eriaparatuurile, seadmetele ja töövahenditele on selliste toodete arendamiseks vajalikud ka tipptasemel farmaatsiaalased teadmised, oskused ja kogemused.
Farmatseutiliste preparaatide valmistamine kodumaisest ternespiimast on instituudile põnev, eriti kui arvestada selle lõppeesmärki tuua turule tervisele kasulikud ternespiimapulbri tabletid.