Põllumajandusloendusele on vastatud ka traktoriroolis

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Põllumajandusloenduse küsimusttele vastamine võtab aega 15–20 minutit ning vastatud on nii traktori roolist kui ka õhtul kodus tugitoolis istudes. Pilt on illustratiivne.
Põllumajandusloenduse küsimusttele vastamine võtab aega 15–20 minutit ning vastatud on nii traktori roolist kui ka õhtul kodus tugitoolis istudes. Pilt on illustratiivne. Foto: Phovoir/ScanPix

Veel kuni 15. novembrini kestab põllumajandusloendus, kus praeguseks on osalenud pea 85% nimekirjas olevatest majapidamistest. Statistikaamet julgustab neid, kes kirja teel kutse saanud, aga kellega veel vestelda pole jõutud, ametiga ka ise ühendust võtma.

Põllumajandusloenduse projektijuhi Eve Valdvee sõnul on esmaspäevase seisuga loendusel osalenud 84,5% nimekirjas olevatest majapidamistest. “Oleme tulemusega rahul, kuid kindlasti loodame 15. novembriks vastajate arvu 100% ligi viia," sõnas ta.

Kõige suurem on vastajate protsent praegu Pärnu (90,8%) ja Viljandi maakonnas (88,9%) ning kõige väiksem Ida-Viru (74,7%) ja Rapla maakonnas (78,4%).

Valdvee sõnul on loendusel osalejaid üsna lihtne tabada ja vastuste kokku kogumine läheb kiiresti, enamjaolt võtab vastamine aega 15–20 minutit. “Vastatud on nii traktoriroolist kui ka õhtul kodus tugitoolist,” sõnas Valdvee.

Põllumajandusloendusel osalemine on kohustuslik ja eeldus selleks, et riigilt ka edaspidi oleks võimalik toetusi saada.

Paraku on Valdvee sõnul tulnud ette ka seda, et vastamisest keeldutakse üsna ebaviisakalt, kuigi majapidamised on registreeritud PRIAs ja mahepõllumajandusregistris ning taotlevad erinevaid toetusi. “Tuletame meelde, et põllumajandusloendusel osalemine on kohustuslik ja eeldus selleks, et riigilt ka edaspidi oleks võimalik toetusi saada,” täiendas ta.

Saadavad andmed on ühise põllumajanduspoliitika alusandmed, mille alusel toetusi makstakse.

Päris kõigiga ei ole statistikaamet veel jõudnud suhtlust alustada. “Aga on ka neid, keda me ei ole ei telefoni ega e-kirja teel kätte saanud. Viimastele saadame sel nädalal postiga paberkirja,” sõnas ta.

  • Teavituskirja saanud majapidamiste esindajaid kutsutakse ametiga ka ise kontakti võtma, sest võib juhtuda, et ametil puuduvad nende kontaktandmed.
  • Selleks palub amet võtta ühendust Statistikaameti klienditoe e-posti aadressil klienditugi@stat.ee või telefonil 625 9100 (E–N 8.30–16.30 ja R 8.30–15.30).

Statistikaamet ootab loendusel osalema ligi 11 600 Eesti majapidamist. Kuni 20. septembrini sai küsimustele vastata veebis ja seda võimalust kasutas neljandik nimekirja sattunud majapidamistest.

  • Põllumajandusloendus toimub iga kümne aasta tagant enamikus maailma ja kõigis Euroopa Liidu riikides. Uuringu tulemusel saavad ministeeriumid, Euroopa Liidu institutsioonid, teadusasutused ja põllumajandusettevõtjad vajaliku sisendi, kuidas teha põllumajandusvaldkonnas otsuseid ja mis teemad vajavad rohkem tähelepanu ning rahastust. 
  • Aastal 2020 toimub Eestis juba seitsmes põllumajandusloendus. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles