MES lõpetab COVID-laenu taotluste vastuvõtu, laenukäenduste andmine jätkub

maaelu.postimees.ee
Copy
Näomask.
Näomask. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) kaudu koroonakriisi mõjude leevendamiseks maaettevõtjatele suunatud käibe- ja investeerimislaenud on osutunud populaarseks, mistõttu lõpetatakse uute laenutaotluste vastuvõtt alates 26. oktoobrist rahaliste vahendite ammendumise tõttu. Laenukäendust saavad ettevõtjad jätkuvalt taotleda.

Tänavu maikuu teises pooles avanesid 2020. aasta lisaeelarve vahenditest põllumajandus- ja toiduainesektorile ning maaettevõtjatele erinevad kriisimeetmed, mis aitavad leevendada koroonaviiruse levikust tulenevaid majanduslikke raskusi, et väljuda kriisist võimalikult kiiresti. 

MESi kaudu rakendati koroonaviiruse levikuga seotud mõjude leevendamise meetmetena laenu (100 miljoni euro ulatuses), laenukäendust (50 miljoni euro ulatuses) ja põllumajandusmaa kapitalirendi tehinguid (50 miljoni euro ulatuses).

„Maapiirkondades tegutsevad ettevõtjad on suvekuude jooksul kasutanud aktiivselt MESi pakutud võimalust, et COVID-19 laenu abil oma likviidsust säilitada ning teha vajalikke investeeringuid parandamaks ettevõtete võimet tulevikus paremini kriisidega toime tulla,“ selgitas maaeluminister Arvo Aller.

„Suur huvi MESi pakutavate laenude vastu kinnitab, et põllumajandus­ ja toiduainesektori ning maapiirkondade ettevõtjatel on raske rahastust leida, seda probleemi on veelgi võimendanud COVID-19 levik.“

Maaeluministri sõnul on praeguseks COVID-19 laenudeks ettenähtud summad sisuliselt otsas ning uusi laenutaotlusi enam vastu ei võeta. Esitatud laenutaotluste menetlemist ja laenuotsuste tegemist jätkatakse aasta lõpuni. Samas jätkab MES ka edaspidi laenukäenduste andmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles