Hiidlased soovivad kiire interneti jaoks valitsuselt lisaraha

maaelu.postimees.ee
Copy
Töötajad on hakanud koroonakriisi ajal väärtustama paindlikke töötamisvõimalusi.
Töötajad on hakanud koroonakriisi ajal väärtustama paindlikke töötamisvõimalusi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Hiiumaa vallavalitsus saatis möödunud nädalal pöördumise vabariigi valitsusele, sooviga saada lisaraha, et kõik, kes saarel kiiret interneti­ühendust soovivad, selle ka saaksid. Eriti ollakse mures jus asulatest väljaspool asuvate perede pärast: praeguse Elektrilevi OÜ kava kohaselt saaks väljaspool asulaid kiire internetiühenduse vaid umbes 300 aadressi, kuid huvi oleks kolm korda suurem.

Hiiumaa vallavanem Hergo Tasuja saatis peaminister Jüri Ratasele ja valitsuse liikmetele taotluse eraldada 2021. aasta riigieelarves 2,2 miljonit eurot, et luua Hiiumaal kiire interneti juurdepääsuvõrguga liitumise võimalus kõigile soovijatele. Pöördumist toetavad Hiiumaa vallavolikogu ja Hiiumaa Ettevõtjate Liit.

"Kiire internet ning selle kasutamiseks juurdepääsuvõrgu rajamine seni plaanitust suuremas mahus on Hiiu maakonna jaoks väga oluline, et võimaldada kõigile soovijatele kiire internet. Seda ka uute elanike ning kaugtöö tegijate vajadusi silmas pidades," seisab pöördumises.

 Need on aadressid, kus ollakse kohe pärast juurdepääsuvõrgu ehitamist valmis teenuslepingu sõlmimiseks.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri määruse "Järgmise põlvkonna elektroonilise side juurdepääsuvõrgu passiivse taristu rajamise toetusmeetme tingimused ja kord" lisas on välja toodud abikõlblik sihtpiirkond ja selles nimekirjas on üle 3000 Hiiumaa aadressi.

Vallavalitsus viis aastatel 2019.-2020. koostöös arenduskeskuse, ettevõtjate, külaseltside ja vabaühendustega läbi uuringu, et selgitada, kui suur on tegelik vajadus ja huvi rajatava võrguga liitumiseks. Paralleelselt kogus infot ka Elektrilevi OÜ, kes võitis riigihanke juurdepääsuvõrgu taristu välja ehitamiseks.

Hiidlaste uuringust selgus, et vajadus kiire interneti järele on suur. Vallavalitsuse küsitluse tulemusel kaardistati 935 aadressi, mis asuvad väljaspool Kärdlat ja alevikke. Need on aadressid, kus ollakse kohe pärast juurdepääsuvõrgu ehitamist valmis teenuslepingu sõlmimiseks.

Juulikuu seisuga on Elektrilevil plaanis Hiiumaal luua 1088 ühenduse võimalust 824 hoones. Neist 429 hoonet asub Kärdla linnas, 74 Käina ja 18 Kõrgessaare alevikus. Seega on Hiiumaal väljaspool linna ja alevikke võimalus juurdepääsuvõrguga liituda vaid 303 aadressil.

Elanike ja kaugtöö tegijate arv kasvab

Selle aasta üheksa kuuga on Hiiumaa elanike arv kasvanud 114 inimese võrra. Seda peamiselt maapiirkondade arvel. Sealhulgas Kõrgessaare osavallas +49, Pühalepas +28 ja Emmastes +18 elanikku.

Hiiumaal on kaugtöö osakaal 22 protsenti, millest suurem osatähtsus on vaid Harjumaal ja Tartumaal.

Hiiumaal on kaugtöö osakaal 22 protsenti, millest suurem osatähtsus on vaid Harjumaal ja Tartumaal.

Eelpoolt toodut arvestades taotleb Hiiumaa vallavalitsus, et Eesti valitsus eraldaks 2021. aasta riigieelarves vahendid, rajamaks Hiiu maakonnas juurdepääsuvõrguga liitumise võimaluse kõigile soovijatele.

See tähendab neile aadressidele, mis on täna Elektrilevi plaanides kirjas, kui ka nende aadressideni, mis on vallavalitsuse küsitlusel avaldanud valmisolekut lepingu sõlmimiseks kohe, kui juurdepääsuvõrk kinnistule jõuab. Selle hinnanguline mõju 2021. aasta riigieelarvele on 2,2 miljonit eurot.

Selle aasta üheksa kuuga on Hiiumaa elanike arv kasvanud 114 inimese võrra. Seda peamiselt maapiirkondade arvel.
Selle aasta üheksa kuuga on Hiiumaa elanike arv kasvanud 114 inimese võrra. Seda peamiselt maapiirkondade arvel. Foto: BRITTANY HOSEA-SMALL/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles