Lörtsist hoolimata külma talvist ilma veel niipea ei näe

maaelu.postimees.ee
Copy
Alates pühapäevast võib kohati sadada nii lörtsi kui lumekruupe.
Alates pühapäevast võib kohati sadada nii lörtsi kui lumekruupe. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi ilmateenistus lubab juba pühapäeval kohati nii lörtsi kui ka lumekruupe, pole talvist külma ilma veel lähiajal siiski ette näha.

«Sügis on viimaks oma õigused kehtestanud: suvi sai lõplikult pühapäevaga otsa. Kuigi soojemaid päevi kindlasti veel tuleb, ei maksa enam üle 10-kraadist sooja loota, võib-olla mõni üksik erandlik päev. Ilm on võrdlemisi rahulik, suuri torme ega sadusid ei ole, aga selgelt sügisene. Mõnel selgemal ööl võib öökülma olla ja pole välistatud, et mõnest pilvest tuleb ka märgi helbeid. Aga kindlasti pole veel talvist ilma ette näha,» kirjutab meteoroloog Jüri Kamenik Maa Elu iganädalases ilmajutus.

Riikliku ilmateenistuse ilmaprognoosi kohaselt on laupäeva (17.10) öö kõrgrõhuvööndi mõjul rahulik, suurema sajuta, aga pilvekiht võib laialdaselt taevast katta. Õhutemperatuur on -1..+3, rannikul 8°C.

 Paariks tunniks on sisealadel ka selgemat taevast, kuid Loode-Eesti kohale jõuab juba hommiku poole pilvekiht, mis edasi sisemaa suunas liigub. 

Päeval algab põhja poolt läheneva madalrõhkkonna survel lääne- ja edelatuule tugevnemine. Paariks tunniks on sisealadel ka selgemat taevast, kuid Loode-Eesti kohale jõuab juba hommiku poole pilvekiht, mis edasi sisemaa suunas liigub. Suurem sadu veel ei jõua, aga pärastlõunal võib Eesti lääne- ja põhjaservas veidi vihma tibada. Õhutemperatuur on 6..10°C.

Pühapäeval (18.10) tuleb üle Botnia lahe Soome madalrõhkkond, laieneb servaga üle Läänemere ümbruse ja tõstab lõuna- ja edelatuule tugevaks. Vihmapilved jõuavad öösel Loode-Eestisse ja liiguvad aeglaselt sisemaa suunas ning päeval on sadu laialdane, õhtupoolikul võib sekka ka lörtsi ja lumekruupe tulla. Õhutemperatuur on öösel 2..7, Kagu-Eestis 0°C ümber, saartel ja läänerannikul kuni 10°C, päeval 5..10°C.

Esmaspäeval (19.10) eemaldub madalrõhkkond Laadoga taha ja selle lääneserva mööda algab taas külmema õhu sissetung. Vahetevahel sajab vihma ja lörtsi. Puhub tugev edela- ja läänetuul, päeval pöördub loodesse. Õhutemperatuur on öösel 0..+4, rannikul kuni 8°C, päeval 4..8°C.

Teisipäeval (20.10) kaugeneb madalrõhkkond edasi Venemaa põhjaaladele ja sajuhooge jääb harvemaks. Tugev lääne- ja loodetuul päeva peale nõrgeneb. Õhutemperatuur on öösel -1..+3, saarte rannikul kuni 8°C, päeval 3..6, rannikul kuni 9°C.

Kolmapäeva (21.10) öösel liigub üle rahuliku ilmaga kõrgrõhuhari. Õhutemperatuur on -3..+2, saartel ja läänerannikul kuni 8°C. Päeval laieneb üle Läänemere madalrõhkkonna serv ning tõstab lõuna- ja kagutuule tugevaks. Sajupilved ühes vihma ja lörtsiga liiguvad üle Eesti. Õhutemperatuur on 3..7, saartel ja läänerannikul kuni 10°C.

Neljapäeval (22.10) liigub madalrõhkkonna serva mööda niiskust lisaks. Aeg-ajalt sajab vihma. Puhub tugev kagu- ja lõunatuul, päeval pöördub edelasse. Jõuab soojem õhumass, õhutemperatuur on öösel 2..8, päeval 7..11°C.

  • Neljapäevast, 15. oktoobrist on taas lubatud sõita naastrehvidega.
  • Reeglina võib naastrehve kasutada 15. oktoobrist 31. märtsini. 
  • Aasta läbi tohib sõita lamellrehvidega, mille tähistus on M+S, MS, M.S. või M&S
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles