Jüri Ratas lubas põllumeeste kogu toetusraha välja maksta (1)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Täna riigikogu infotunnis lubas peaminister Jüri Ratas, et töötab selle nimel, et veel sel aastal leida põllumeestele üleminekutoetuste raha ehk need viis miljonit, mis selle aasta eelarves üleminekutoetuste täismahust puuduvad. Lubadust tuleva aasta eelarvesse üleminekutoetusteks raha leida ta aga ei andnud.

Riigikogu liige (SDE) Ivari Padar tõdes riigikogu saalis, et Läti ja Leedu valitsus on välja töötanud kriisiabimeetmed oma põllumeestele.

"Selles kontekstis on õige jahmatav järgmise aasta riigieelarve. Maaeluminister käis maaelukomisjonis rääkimas ligi 60 miljonist, isegi üle 60 miljonist lisarahast, mis meie arvates oli mõistlikele asjadele suunatud, ja tulemuseks oli null," ütles Padar. "Mis on juhtunud? Kas see on mingi järjekordne kättemaks põllumeestele, et nad on julgenud selle valitsuse suhtes sõna võtta? Turumajandus on turumajandus, aga kui turumajandusele tulevad otsa veel rumalad poliitilised otsused, siis see traumeerib kõige rohkem, alates tööjõutantsust, mis meil on olnud, kuni selleni, et järgmise aasta eelarvesse on lisataotlusele pandud reale selge null. Milles on asi?"

Ratas kinnitas, et Eesti põllumajandus on tema südames, ja meenutas, et 2017.-2019. aastal maksti üleminekutoetused välja maksimaalselt. "2020. ei ole maksimumtasandil, minu teada on suurusjärgus 5,3 miljonit puudu ja ma hetkel töötan selle nimel koos valitsusega, et leiaksime need vahendid, et ka veel selle aasta jooksul maksta üleminekutoetust ehk top-up'i maksimummääras," kinnitas peaminister.

Ratas tõdes, et tulevas riigieelarves üleminekutoetusi sees ei ole. "See ei ole mitte mingisugune, nagu te ütlete, kättemaks. Vastupidi, me oleme püüdnud põllumajandussektorit toetada mitte ainult siin Eestis, vaid ka Euroopa Liidu väga keerulistel, rasketel läbirääkimistel. Me näeme täna, et 2022. aastal toimub reaalne ühtlustamine Balti riikide kasuks, kus hektaritoetus tõuseb 2022. aastaks 200 euroni," rääkis ta.

Ratas lubas läbimurret ka sealihakasvatajatele. "Olen sektori esindajatega kohtunud, praegu valitsuse tasandil läbirääkimised käivad, me püüame leida parima ja kiire lahenduse," kinnitas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles