Meditsiinidoktor: keedukartulit enam praadida ei tohiks

maaelu.postimees.ee
Copy
Keedukartulist võiks pigem valmistada salateid.
Keedukartulist võiks pigem valmistada salateid. Foto: Michael Eichhammer, via www.imago-images.de/imago images/Michael Eichhammer

Tartu Ülikooli meditsiinilise biokeemia professor ja meditsiinidoktor Mihkel Zilmer selgitas, et keedukartulit või muul moel kuumtöödeldud maaõunu ei tohiks järgmiseks söögikorraks uuesti termiliselt töödelda, sest siis tekivad ained, «mis ei tapa, aga on väga ebatervislikud».

Kuku raadio saatele Maatund antud intervjuus selgitas Zilmer, et tärklist, olgu ta siis leivas või kartulis, pole mõistlik teist korda kuumutamisega töödelda. «Kui te olete kartulit keetnud või mõnes muus variandis valmistanud, küpsetanud, ja teil jääb seda üle, ärge järgmisel päeval teda uuesti termiliselt töödelge,» sõnas ta.

«Teistkordsel termilisel töötlemisel hakkab tärklisest tekkima meile kahjulik ühend. See ei tapa teid, aga see on väga ebatervislik,» põhjendas ta.

Zilmeri sõnul saab ülejäänud keedukartulit või mistahes muul moel valmistatud kartulit kasutada külmade roogade valmistamiseks. Näiteks saab keedukartulist valmistada salateid.

«Kui ikkagi praete, siis ärge praadige rohkem kui kuldkollaseks,» pani ta südamele. Kui praekartul läheb pruuniks, näitab see, et juba on praadimisel tekkinud kahjulikud ühendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles