Jahimeeste selts kogub väljasuremisohus nurmkana sulgi

maaelu.postimees.ee
Copy
Ornitoloogide ütlust mööda hävitab putukatõrje lehetäid, kelle puudumise tõttu kaovad põldpüüd ehk nurmkanad.
Ornitoloogide ütlust mööda hävitab putukatõrje lehetäid, kelle puudumise tõttu kaovad põldpüüd ehk nurmkanad. Foto: Elmo Riig / Sakala

2. oktoobril toimus Tallinnas vabaõhumuuseumis nurmkana-teemaline ümarlaud, mille teemaks oli oli nurmkanade tulevik Eestis ja nende farmiviisiline kasvatamine ja loodusesse laskmine.

Et arvamusi oli seinast seina, otsustati kõigepealt alustada DNA analüüsidest, et kaardistada, milline nurmkana populatsioon Eestis üldse esineb, vahendab Eesti Jahimeeste Selts.

Sellega seoses palub EJS igalt kütitud või surnult leitud nurmkanalt võtta väike kimbuke sulgi, märkida täpne küttimiskoht ja saata postiga või tuua Andres Lillemäele aadressil Kuristiku 7, 10127 Tallinn, Harjumaa.

Nurmkanade arvukus on Eestis viimasel ajal vähenenud. Selle olulisimaks põhjuseks on sobilike elupaikade hävimine eelkõige põllumajandusliku tegevuse tõttu. 

Ümarlaua üheks initsiaatoriks oli tuntud nurmkanade kasvataja Tiit Seer. Kokkusaamist aitasid korraldada Põllumajandusuuringute keskuse maaeluvõrgustik. Sündmusest võtsid osa Maaeluministeeriumi, Keskkonnaministeeriumi, ornitoloogide, maaomanike, jahikoerakasvatajate ja jahimeeste esindajad. EJS esindasid tegevjuhi asetäitja Andres Lillemäe ja juhatuse liige Ida-Viru jahiseltsi esimees Marko Vinni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles