Valitsus ei leidnud riigi rahakotist põllumeeste toetuseks sentigi (5)

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Riigieelarve arutelud toimuvad nüüd Riigikogu komisjonides, kuhu maaeluminister Arvo Aller lubas kindlasti minna põllumeeste vajadusi selgitama.
Riigieelarve arutelud toimuvad nüüd Riigikogu komisjonides, kuhu maaeluminister Arvo Aller lubas kindlasti minna põllumeeste vajadusi selgitama. Foto: Urmas Luik

Jüri Ratase juhitud valitsus kirjutas tuleva aasta riigieelrvesse põllumeestele üleminekutoetusteks null eurot. Kõnealusest toetusest oleks saanud osa umbes 6000 põllumajandustootjat, kõige valusamini lööks toetuse puudumine praegu juba pikki kuid piimahinna languse tõttu niigi kahjumiga tegutsevaid piimatootjaid.

Veel kümmekond päeva tagasi ütles maaeluminister Arvo Aller, et põllumeestele mõeldud 15,3 miljonit on riigieelarves sees. Kuigi läinud nädalal riigikogule antud eelnõu seletuskirjas on valitsuse prioriteetide loetelus must valgel kirjas: „Jätkatakse põllumeestele tõuaretustoetuste ning üleminekutoetuste maksmist”, pole toetust ennast sentigi.

Aller tunnistas täna, et 2021. aasta riigieelarve läbirääkimised on olnud pingelised, kuna riigi kulud on tuludest kaks miljardit suuremad. „Maaeluministrina esitasin omad ettepanekud, aga prioriteetiteks on praeguses olukorras tervishoid, riigikaitse, siseturvalisus ja pensionid,” põhjendas ta.

Riigieelarve pole siiski veel lukku pandud ja sellest nädalast algasid arutelud riigikogu komisjonides. Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk ütles, et ta on juba teinud ettepaneku eraldada valitsuse reservist viis miljonit eurot põllumeeste toetuseks.

„Täna on reservis see võimekus olemas,” kinnitas Kokk. „Praeguse teadmise juures on vähemalt viis miljonit põhimõtteliselt leitud, aga ülejäänu üle käib alles arutelu. Kas sellele viiele miljonile tuleb ka lisa ja mitu miljonit, selle üle ei julge ma veel kõvasti midagi välja öelda. Käivad arutelud. Lõplik otsus jääb ikka valitsuse teha.”

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles