Paneelmajade ohtlike rõdude eest vastutavad korteriühistud

maaelu.postimees.ee
Copy
Tallinnas on olnud mitmeid juhtumeid, kus vana rõdupiire on alla kukkunud.
Tallinnas on olnud mitmeid juhtumeid, kus vana rõdupiire on alla kukkunud. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Üle Eesti on sadu paneelelamuid, mille rõdude ja piirete ohtlikkusest pole korteriomanikel aimugi. Alates 2018. aastast kehtib aga seadusemuudatus, mis paneb õnnetuse puhul vastutuse korteriühistule, mitte ainult korteri omanikule.

Kolme aasta tagused andmed ütlevad, et eelmise sajandi teises pooles ehitatud pea 3000 suurpaneelidest kortermajast oli terviklikult renoveeritud vaid kümnendik. Renoveerimata majade rõdud võivad olla ohtlikud nii kortermajade elanikele endile kui ka möödujatele, vahendasid ERR-i raadiouudised.

Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi selgitas, et juhul, kui seoses rõdupiirdega peaks mingi kahju tekkima, siis on kannatajal vastavalt 2018. aasta seadusmuudatusele võimalik esitada nõue mitte korteriomanike, vaid korteriühistu vastu.

KredEx ei paku eraldi toetust rõdupiirete rekonstrueerimiseks, vaid nende meetmed on suunatud energiatõhususe suurendamiseks, küll aga lahendatakse vanu paneelmaju rekonstrueerides ka mure rõdupiiretega. “Need tõesti on ajale jalga jäänud ja vajavad hädasti uuendamist,” sõnas KredExi kommunikatsioonijuht Joonas Kerge.

Küll jääb aga sageli seegi toetus taotlemata, sest korterelamus elab väga palju inimesi ja sageli ei saada kõiki nõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles