Elektrituuliku must laba säästab linde

maaelu.postimees.ee
Copy
Lindude hukkumist tuuleparkides on üritatud vähendada, kuid väga tõhusat lahendust ei ole seni leitud.
Lindude hukkumist tuuleparkides on üritatud vähendada, kuid väga tõhusat lahendust ei ole seni leitud. Foto: AGAMI/M. Guyt/imago/blickwinkel

Viimastel aastakümnetel rajatud tuulepargid on piirkondades, mida läbivad ka linnud rändeteel ja sageli on tuulepargid neile ohuks: linnud hukkuvad vastu elektrituuliku masti lennates või tiivikulaba löögist. 

Lindude hukkumist tuuleparkides on üritatud vähendada, kuid väga tõhusat lahendust ei ole seni leitud. Samas on laboritingimustes teada saadud, et linnud märkavad tiivikulabasid paremini, kui üks labadest on teist värvi, kirjutab Linnuvaatleja.

Laborikatsete tulemused pandi proovile Norra rannikul asuvas Smøla saarestiku tuulepargis, kus üksteist aastat väldanud uuringu jooksul loendati tuulikute juures hukkunud linde – 7,5 aastat enne ning 3,5 pärast ühe tiivikulaba mustaks värvimist.

Andmed näitavad, et enne laba värvimist hukkus kõigi tuulikute juures enam-vähem sama palju linde, kuid pärast tuuliku ühe laba mustaks värvimist vähenes lindude hukkumine 70%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles