Kuremaal selgitatakse kahe päeva jooksul välja Eesti parimad kündjad

Copy
Künnivõistlused toimuvad sel aastal tagasihoidlikumalt. 
Künnivõistlused toimuvad sel aastal tagasihoidlikumalt. Foto: Elmo Riig

Tänavused Eesti künnimeistrivõistlused toimuvad tagasihoidlikumalt kui varem. Täna ja homme selgitatakse Kuremaal välja parimad kündjad, ent sellega kaasnevad suuremad rahvakogunemised jäävad ära.

„Ei tee suurt reklaami, ei korralda suuri rahvakogunemisi, VIP-künnivõistlust ja muud, kus inimesed liialt lähestiku võiksid sattuda,” sõnas võistluste korraldaja Margus Ameerikas.

Reedel asub Kuremaal võistlustulle 12 kündjat, kelle seast parimad selguvad laupäeva pärastlõunaks. Arvestust peetakse eraldi tava- ja pöördatrade klassis ning noorteklassis.

Tänavuse võistluse võitjad esindavad Eestit tuleval aastal Iirimaal peetavatel künni maailmameistrivõistlustel. 2022. aastal on künni maailmameistrivõistluste korraldamise au juba Eestil.

 „Künnivõistluste pikk traditsioon on kinnituseks, et maal on olulisi oskusi, mida antakse edasi põlvest põlve. Üheks selliseks on kindlasti olnud korraliku sügiskünni saladused, mis panevad aluse uue aasta saagile,“ ütles maaeluminister Arvo Aller.

Rohepöörde valguses tõuseb künd kui keskkonnasõbralik maaharimisviis tõenäoliselt taas aukohale.

„Pöördeliste aegade, lisandunud teadmiste ja kokkuhoiu eesmärgil on püütud kündi asendada erinevate agrotehniliste võtetega, kuid rohepöörde valguses tõuseb künd kui keskkonnasõbralik maaharimisviis tõenäoliselt taas aukohale,“ märkis Arvo Aller.

Eesti künnimeistrivõistlusi on peetud 1965. aastast ja Margus ​Ameerikase sõnul on need vaid korra, 1973. aastal suu- ja sõrataudi tõttu ära jäänud. Seekordsed meistrivõistlused toimuvad 46. korda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles