Suur õunaülevaade: määra koduaia õunu või uuri, mida talvel osta

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy

Kas teil on aias mõni õunapuu, mille sordi määramisega olete jäänud jänni? Või huvitab, milline üks või teine turul müüdav õunasort maitseomadustel või säilivuselt on?

Nädalavahetusel toimunud Jäneda sügislaadal oli taas kohal ka Rebase Talu, kes andis laadakülastajatele võimaluse tutvuda oma istanduse õunasortidega. Nüüd on nad nõus näitust jagama ka Maa Elu lugejatega.

Järvamaal õuna- ja kartulikasvatusega tegeleva Rebase Talu perenaise Piia Tiigemäe sõnul on nad sellelaadset õunanäitust korraldanud juba kümmekond aastat ja huvilisi leidub alati. “Uudistama tulevad näiteks need inimesed, kes on päranduseks saanud või ostnud vana maja aiaga, kus on õunapuid, mida soovitakse tuvastada,” tõi ta näiteks.

Uudistama tulevad näiteks need inimesed, kes on päranduseks saanud või ostnud vana maja aiaga.

Jänedal välja pandud näitusel oli tutvumiseks 60 õunasorti ning sel aastal oli näitusel ka ka uuemaid ja vähemtuntud sorte.

Kui näitusel oli väljas 60 õunasorti, siis pere õunaistanduses on kasvamas umbes 130 õunasorti kokku umbes 700 puul. Mõned taliõunad olid näitusele panemiseks aga veel toored ja varased suveõunad Jäneda sügislaadani ei püsinud.

Tiigemäe sõnul jätsid ilmastingutingimused ka nende õunasaagile sel aastal oma jälje. “Muutlik ilmastik rikkus osaliselt ka meie saagi. Soe talv jättis ellu haigused ja kahjurid ja saak kannatas selle all. Osadel sortidel on õunu kuni 10 korda vähem või üldse mitte. 

Perenaine andis ka nõu, kuidas ostetud õun kodus kõige paremini säiliks

  • Kodumaiseid ubinaid tuleb hoida jahedas kohas. Et neid pole peale korjamist töödeldud, nagu välismaiseid õunu, ei tohiks neid hoida toasoojas.
  • Kõige paremini säilivad õunad külmkapis, soovitavalt kilekotis, see takistab vee aurumist ja õunte närtsimist.
  • Kui külmkapis pole ruumi, on mõistlik hoida neid jahedal ajal näiteks rõdul või muus jahedas ruumis temperatuuril 0 -+8, aga mitte üle +10 kraadi.
  • Õun talub lühiajaliselt ka kuni 5 külmakraadi, ilma et tema maitseomadused sellest oluliselt muutuks.
Piia Tiigemäe Rebase talust pani Jänedal üles õunanäituse.
Piia Tiigemäe Rebase talust pani Jänedal üles õunanäituse. Foto: Erakogu

Rebase Talu müüb oma saadusi näiteks Tallinnas, mille tarbeks on neil eraldi uudiskirja list. Samuti erinevatel OTT-i müükidel ja laatadel üle Eesti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles