Arvamus: Mahepõllundus on Eesti suur võimalus

Aleksander Laane
, Erakond Eestimaa Rohelised volikogu esimees
Copy
Mahetoit.
Mahetoit. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maailma pikaajalisim, 40 aastat kestnud põldkatse näitab veenvalt maheviljeluse eeliseid. Kuid hoolimata keskkonnasäästlikkusest ja puhta toidu heast mõjust inimesele lükkas Riigikogu rahanduskomisjon tagasi roheliste algatatud pöördumise, milles soovitati alandada mahetoodete käibemaksu 9 protsendini.

Mahepõllukultuuride kasvatamiseks kulub 30–50% vähem energiat pinnaühiku kohta, sealhulgas energiat väetiste ja pestitsiidide tootmiseks. Kuigi nn tavasüsteemis on saagikus pindalaühiku kohta praegu veidi suurem, on mahesüsteemis ainuüksi energiakulu saagiühiku kohta ikkagi 19 protsenti väiksem. Kui liidame maheda plussidele põhjavee ja jõgede-järvede mürgitamata jätmise, liigirikkuse hoidmise, mesilaste tervise jmt positiivsed küljed, langeb kaalukauss selgelt maheda poolele.

ELi uue roheleppe üks nurgakivi on programm „Talust taldrikule”, mis räägib just mahepõllumajanduse osakaalu kiirest suurendamisest. Euroopa Komisjoni juhtiv asepresident Frans Timmermans: „Et kaitsta meie inimeste tervist ja heaolu ning samal ajal suurendada ELi konkurentsi- ja vastupanuvõimet.”

Rohelepe püüdleb selle poole, et kestlikult toodetud toit oleks hinna poolest kättesaadav, keskkond oleks hoitud, kliimamuutused piiratud ja põllupidajad saaksid oma toodangu eest õiglase hinna. Teadustööst, toiduraiskamise vältimisest ja pestitsiidihulga vähendamisest räägitakse roheleppes muidugi ka.

Loomulikult vajavad põllumehed mahekasvatusele üleminekuks ja tootmiseks soodsaid tingimusi ja toetusi.

Loomulikult vajavad põllumehed mahekasvatusele üleminekuks ja tootmiseks soodsaid tingimusi ja toetusi. Praegu oli aga Riigikogu komisjonil hea võimalus mahetootmisele ja inimeste tervisele väga lihtsal viisil õlg alla panna. Oli vaja vaid vastu tulla roheliste ja allakirjutanute nõudmisele ning teha Riigikogule ettepanek mahetoodete käibemaks 9 protsendi peale alandada.

Küsimus pole muidugi ainult hinnas, vaid ka mahetootjatele võimaluste loomises, et tootmist laiendada ja võrdsustada konkurentsi nn tavatootjatega, kes tekitavad mahetootmisega võrreldes suurt keskkonnakoormust, mida hinnas siiani ei arvestata.

Riigikogu rahanduskomisjoni liige reformierakondlane Jürgen Ligi ütles, et käibemaksu alandamine ei tee mahedat odavamaks, kuigi Läti sarnane maksumuudatus just seda tegigi. Samuti ei pea paika väide, et käibemaksu alandamine koormab riigieelarvet: Läti kogemus näitas, et makse laekus lõpuks rohkem kui enne.

Riigikogu liikmete võhiklikkuse tulemus on see, et mahetoidu käibemaksu alandamise soov lükati lihtsalt tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles