Luige näituslaat avas laatade supernädalavahetuse

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Täna alanud Luige maaelu näituslaat pakub korraldajate sõnul hea võimaluse saada ülevaade Eesti maaelust. Pildil hetk 2019. aasta maikuus toimunud näituslaadalt.
Täna alanud Luige maaelu näituslaat pakub korraldajate sõnul hea võimaluse saada ülevaade Eesti maaelust. Pildil hetk 2019. aasta maikuus toimunud näituslaadalt. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sel nädalavahetusel toimub üle Eesti palju laatu ja sügisüritusi. Reede hommikul Tallinna külje all Luigel avapaugu saanud Luige maaelu näituslaada üks peakorraldajatest Mart Põld kinnitas, et eestlasted on laadausku. Ka kevadeti, kui näituslaat tavaliselt toimub, on ühel nädalavahetusel ikka olnud 10-15 laata.

Juba 23. korda toimuv Luige Maaelu Näituslaat jäi sel aastal eriolukorra tõttu maikuus ära ja toimub nüüd erandkorras septembri teisel nädalavahetusel.

Ka täna alanud ürituse eel tegid aina sagenenud uudised positiivsetest Covid-19 testidest laadakorraldajad ärevaks.

Tunnike enne avamist antud kommentaaris sõnas ürituse üks peakorraldajatest, Mart Põld, et see aasta jääb korraldajale eluks ajaks meelde.

“Kõigepealt üritasime korraldada maikuus, mil näituslaat tavaliselt toimub, ja pidime kahjumi vastu võtma. Suve keskel hakati üritusi rohkem toimuma, tundus, et saame ka kenasti korraldada. Kolm nädalalt tagasi, kui see number hakkas tõusma ja kõik ettevalmistused olid tehtud, võttis see ikka väga mõtlikuks,” sõnas ta.

Kolm nädalalt tagasi, kui see number hakkas tõusma, kui kõik ettevalmistused olid tehtud, pidime uuesti tõsiselt mõtlema.

Põld meenutas kevadist eriolukorra väljakuulutamist, kus ühe päevaga praktiliselt kõik kohad suleti. “See oli müstiline. Nüüd oli meil see teadmine, et kõik võib muutuda ja ei olegi midagi teha,” sõnas ta.

Covid-19 leviku tõkestamiseks piirati näituslaada alal müüjate arvu, lisaks on väljakul desojaamad ja kätepesu võimalus, samuti tehti vahekäigud suuremaks.

Sel korral on näituseplatsil väljas umbes 200 müüjat ja paljudele tuli Põllu sõnul kahjuks ei öelda. Samuti on lähtuvalt sellest, et laat toimub sügisel, mitte kevadel, laadavalik ka pisut teine.

Mõnusaks ajaveetmiseks ja kõhutäitmiseks on aga endiselt alles toidutänav, kus pakutakse mitmekülgseid kodumaiseid toiduaineid ja tooteid.

Tootjate ühendliitudena on esindatud Talumeiereide Liit, kes viib läbi parima juustu konkurssi, ja 2019. aasta Eesti toidupiirkonna esindaja Uma Mekk. 

“Tänavuse näituslaada kõige suurem kaubagrupp on kindlasti toit ja toiduained,” sõnas Põld.

Mõnusaks ajaveetmiseks ja kõhutäitmiseks on näituslaadal külastajate poolt kõrgelt hinnatud toidutänav, kus pakutakse mitmekülgseid kodumaiseid toiduaineid ja tooteid.
Mõnusaks ajaveetmiseks ja kõhutäitmiseks on näituslaadal külastajate poolt kõrgelt hinnatud toidutänav, kus pakutakse mitmekülgseid kodumaiseid toiduaineid ja tooteid. Foto: Luige Maaelu Näituslaat

Lisaks korraldab Eesti Linnukasvatajate Selts Luigel ka Eesti läbi aegade suurima tõulindude näitus-konkursi “Luige Lind 2020“. Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu tutvustab Eestis aretatavaid veisetõuge.

Mart Põld sõnas, et eestlased on laadausku. “Kui me kevadeti korraldame laata, siis alati on 10-15 laatasamal nädalavahetusel. Nii et kui keegi müüjatest jäi ka n-ö ukse taha, leidis ta kindlasti endale alternatiivi,” sõnas Põld.

Inimesed on mõistlikud

Laupäeval toimub ka traditsiooniline Jäneda XIV sügislaat. Laada korraldaja, OÜ Jäneda Mõis tegevdirektor Enno Must tunnistas, et teatav ärevus on seoses koroonaviiruse levikuga ikka sees, aga kindlustunne, et laat toimub, on mõnda aega olemas.

“Nüüd on meil ainult see küsimus, kuidas jääb meil kokkulepe ilmataadiga, ja teine ärev koht on see, et juhul, kui Läti riik kehtestab piirangud, võib juhtuda, et nii mõnigi Läti kauba müüja ei tule kohale,” sõnas ta.

Ettevõtte jaoks on sügislaad õnnestumine tema sõnul aga majanduslikult väga oluline. “Ees on ootamas segane ja raske sügis ja sellele järgnev talv, kuniks kevadel jälle mahlad liikuma hakkavad. On vaja tugevat üritust enne seda rasket aega,” põhjendas ta.

Korraldajatel on juba olemas ka kogemus suvistel Talupäevadelt, mis Jänedal toimusid, ja mis Musta sõnul näitasid, et heade koostööpartneritega järelvalvet ja kontrolli tehes saab üritust väga hästi korraldada kõiki turvalisusnõudeid järgides.

“Ja meil on ülimalt hea meel, et meie külastajad olid nii mõistlikud, mõistsid asja tõsidust, võtsid suvel kuulda soovitusi mitte ajastada saabumine ühele kellaajale ja hoidsid ka distantsi,” kiitis ta.

Juba Jänedal korraldame me tavapärasel aastal kolm laata aastas, aga meist väiksemaid ja ka suuremaid laatasid on ju ridamisi. Järelikult on seda vaja.

OÜ Jäneda Mõis tegevdirektor Enno Must

Sügislaadale oodatakse laupäeval kauplema 360 müüjat. “See on sügislaada kohta väga hea tulemus ja teeb meele rõõmsaks. Ja tagab ka selle, et on külastajatele piisavat valikut ja põhjust kohale tulla,” sõnas korraldaja. “Meie oleme oma töö ära teinud nii hästi kui oskame ja kui võimalik oli. Nüüd on juba külastajate kätes, et Jänedalt läheks ära ka rahuolevad müüjad, kes on oma kaubast lahti saanud.”

Seda, et eestlased on laadausku, kinnitab ka Enno Must. “Juba Jänedal korraldame me tavapärasel aastal kolm laata aastas, aga meist väiksemaid ja ka suuremaid laatasid on ju ridamisi. Järelikult on seda vaja, sest vägisi ju kedagi kohale ei tooda,” võttis ta kokku.

Laadad pakuvad tema sõnul hea võimaluse leida teistsugust kaupa, mida suurtest kaubanduskeskustest ei leia, ja laadakülalised hindavad võimalust osta ka väiketootjate toodangut.

Jäneda sügislaada korraldajatel on juba kogemus suvel toimunud Talupäevade korraldamisest, kus tuli samuti järgida kõiki nõudeid, et vältida viiruse levikut.
Jäneda sügislaada korraldajatel on juba kogemus suvel toimunud Talupäevade korraldamisest, kus tuli samuti järgida kõiki nõudeid, et vältida viiruse levikut. Foto: Ain Liiva

Laadamelu jagub kõikjale Eestisse

11.09. - 13.09 Nostalgiapäevd Haapsalus

11.09. - 13.09 Luige Maaelu Näituslaat 2020 Luige näitusteväljakul

12.09. Külasema sügisfestival-laat Külasema külaplatsil Muhu

12.09. Sügislaat Pärnu turul

12.09. Kadrina vanavara- ja käsitöölaat Kadrina Rahvamaja juures

12.09. Igaaastane sügislaat “Peipsipisarad ja soopärlid” Varnjas Peipsiääre vallas

12.09. Sindi laat

12.09. Kõpu sügislaat ja perepäev Kõpus Viljandimaa

12.09. Mustvee Sügislaat "Peipsi Kolla" Mustvee kesklinnas

12.09. Tartu Maarjalaat

12.09. Jäneda Sügislaat

12.09. Kohila Sügislaat

12.09. Türi Sügislaat ja õunafestival

12.09. Võrtsjärve Angerjafestival 2020

12.09. - 13.09. Maardu Sügislaat 2020 Kellamäe pargis Maardus

13.09. Sügislaat Võhma Juurikas Võhmas

13.09. Loosi mõisa laat Vastseliinas

13.09. Suure-Jaani sügislaat Suure-Jaanis

Allikas: Laadakalender 2020

Sügislaata Võhma Juurikas.
Sügislaata Võhma Juurikas. Foto: Elmo Riig/SAKALA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles