Molekulaarne luup paljastab kalade silmaparasiitide varjatud saladused

maaelu.postimees.ee
Copy
Väljatöötatud metoodika võimaldab ühe uuringu käigus analüüsida rohkem materjali kui kõik varasemad molekulaargeneetilised teadustööd kokku.
Väljatöötatud metoodika võimaldab ühe uuringu käigus analüüsida rohkem materjali kui kõik varasemad molekulaargeneetilised teadustööd kokku. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Eesti Maaülikooli teadlased koostöös Rootsi ja Soome uurijatega töötasid välja uue põlvkonna sekveneerimistehnoloogial põhineva metoodika, mis võimaldab kiirelt ja efektiivselt analüüsida silmaparasiitide geneetilist mitmekesisust kaladel.

Uuringut juhtinud EMÜ vesiviljeluse õppetooli vanemteaduri ja Rootsi Põllumajandusteaduste Ülikooli professori Anti Vasemägi sõnul on välja töötatud metoodika oluline verstapost, mis aitab paremini mõista imiusside (Trematoda) klassi Diplostomatidae sugukonda kuuluvate silmaparasiitide liikidevahelist ja liigisisest mitmekesisust, nende elutsüklit ja ökoloogiat, vahendab maaülikooli koduleht.

Kui võrrelda väljatöötatud metoodika efektiivsust varasemate analüüsidega, siis ei ole tegemist Zaporožetsi ja Ferrari võrdlusega, pigem oleks sobilikum kasutada jalgratta ja raketi analoogiat.

“Viimase kümnendi jooksul on uue põlvkonna sekveneerimistehnoloogiad ning geneetilised triipkoodid võetud aktiivselt kasutusele elurikkuse mõistmiseks, kuid siiani polnud vastavat tööriista kalade silmaparasiitide jaoks,” rääkis Vasemägi.

Ta lisas, et kui võrrelda väljatöötatud metoodika efektiivsust varasemate analüüsidega, siis ei ole tegemist Zaporožetsi ja Ferrari võrdlusega, pigem oleks sobilikum kasutada jalgratta ja raketi analoogiat.

Vasemägi sõnul võimaldab väljatöötatud metoodika põhimõtteliselt ühe uuringu käigus analüüsida rohkem materjali kui kõik varasemad molekulaargeneetilised teadustööd kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles