Päevatoimetaja:
Kadri Suurmägi

Nipp: kasvuhoones küpsenud ja järelvalminud tomatit eristab lõhna järgi

Copy
Tomatid turuletil. Foto on illustreeriv.
Tomatid turuletil. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kui ostate tomateid turult, siis on üks kindel nipp, kuidas selgeks teha, kas tomat on küpsenud varre otsas või järelvalminud.

«Kui ta on loomulikult varre otsas ikka peagu lõpuni küpsenud, on tal väga tugev lõhn, mõnus lõhn. Kui ta on toorena ära korjatud, mitte päris rohelisena, aga kergelt punasena, ja järelvalminud, siis on lõhn nõrk,» selgitas Kuku raadio Maatunnile antud intervjuus meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.

Zilmeri sõnul on tomat väärt toidukraam ja seda ka pärast töötlemist või hoidiste valmistamist. «Mõningate asjade hulk võib töötlemisel langeda, aga lükopeeni ja beetakaroteeniga ei juhtu midagi,» sõnas ta.

Tomatis leiduvad mitmed ühendid on ka mikroobidevastase toimega, seega mõjub nende söömine seedimisele hästi. Lisaks on tomat hea kaaliumi- ja vitamiini C allikas.

Märksõnad

Tagasi üles