Koroonaviiruse tõttu toimus ka traktoriesitlus virtuaalselt

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Piirangute tõttu esitles Valtra uut masinaseeriat veebi teel.
Piirangute tõttu esitles Valtra uut masinaseeriat veebi teel. Foto: Ain Alvela

Siiani tiheda saladuseloori taha varjunud Valtra 5. põlvkonna G-seeria traktoritelt kerkis kate üleeelmisel neljapäeval, kui ajakirjanike ja eri riikide diilerite valitud seltskonnale neid esmakordselt esitleti.

Kui tavapäraselt toimuvad sellised presentatsioonid esinduses suure sõu saatel, ekskursioonidena tehases või demonstratsioonidega otse põllul, siis Valtra korraldas seekordse esitluse koroonaviiruse tõttu kehtestatud liikumispiirangute pärast virtuaalsena.

Säärane lahendus lubas muidugi kasutada kõikvõimalikke infotehnoloogilisi efekte ja tõele au andes möödus virtuaalne tunnike Valtra esinduse aatriumis Suolahtis märksa efektiivsemalt, kui selleks oleks pidanud ise kohale sõitma.

Järgmise aasta kevadel 70. asutamise aastapäeva tähistav AGCO Gruppi kuuluv Valtra on niisiis valmis saanud moodsast tehnoloogiast pungil ja laialdaste kasutusvõimalustega G-seeria traktorid, mis ühtlasi märgivad Valtra toodetud masinapargi 5. põlvkonna algust.

Võimsusklassi poolest asetub G-seeria praeguste A- ja N-seeria vahele, mudeleid on viis ja nende võimsus jääb vahemikku 105–145 hj. Kuigi uue seeria traktori väljakujundamisel on lähtutud sellest, et see sobiks töötamiseks esilaaduriga, on selle juures oluline ka varasematel Valtra traktoritel palju kasutatud universaalsus. Valtra G-seeria tunneb ennast ühtviisi mugavalt nii põllu- kui ka farmitöödel, nii metsas kui ka teedel-tänavatel.

„See traktor on nagu universaalne Šveitsi nuga, mis on valmistatud Soomes,” iseloomustab Valtra müügi- ja turundusvaldkonna asepresident Mikko Lehikoinen G-seeria traktoreid. „Sellise universaalse traktori juhtimine peab olema lihtne ja turvaline.”

Praeguseks on toodetud esimesed kümmekond G-seeria Valtra mudelit, nüüd läheb seeriatootmine täies mahus käima, kusjuures ka 5. põlvkonna traktoritel säilitab Valtra põhimõtte – valmistada iga traktor täpselt tellija soovide kohaselt. Seega igal Valtra tootmiskonveieri traktoril on põhimõtteliselt olemas omanik, kelle suuniste järgi masin komplekteeritakse.

5G-tehnoloogia juhib masinat ka sadade kilomeetrite kauguselt

Tänavu märtsikuus esitlesid Valtra ja Elisa prototüüpi traktorist, mida saab uue põlvkonna 5G-võrgutehnoloogia abil ohutult juhtida ja kontrollida kasvõi sadade kilomeetrite kauguselt.

„Raadio teel juhitavaid traktoreid on kasutatud aastaid, kuid see on alati tähendanud, et masin pidi olema juhi vaateväljas. 5G muudab antud kontseptsiooni revolutsiooniliseks, kuna nüüd saab traktorit juhtida ükskõik millisest maailma punktist,” märkis Mikko Lehikoinen.

Kaugjuhtimine saavutati integreeritud 5G-ühenduse ja traktori kabiini katusele paigaldatud 360kraadise vaateväljaga kaamera abil. 5G-võrk võimaldab kaugjuhil virtuaalreaalsuse prillide abil reaalajas vastu võtta 4K-vaadet traktorit ümbritsevast keskkonnast. Kaugjuhtimispuldi abil aga saadetakse traktorile 5G-ärivõrgu kaudu signaale. Katsed on näidanud, et 5G-võrgus on n-ö reageerimisaeg piisavalt lühike, et juht saaks ka distantsilt kätte õige sõitmistunde traktoriga, mis asub tegelikult kusagil eemal väljaspool tema vaatevälja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles