Koroona pani soomlased uusi rahvusparke rajama (1)

maaelu.postimees.ee
Copy
Soomlased on alati armastanud oma vabal ajal looduses tegutseda, kuid koroonakriisi ajal külastas riigi erinevaid rahvusparke rekordiline arv külastajaid.
Soomlased on alati armastanud oma vabal ajal looduses tegutseda, kuid koroonakriisi ajal külastas riigi erinevaid rahvusparke rekordiline arv külastajaid. Foto: Kimmo Brandt/Epa

Soomlased on olnud alati suured õues tegutsejad, kuid alates koroonakriisi algusest on rahvusparke külastanud rohkem inimesi kui kunagi varem.

Vastavalt Google'i jälgimisandmetele suundusid soomlased siseruumides toimuvate tegevuste asemel üha enam õue, vahendasid YLE uudised.

Soome keskkonnaministeerium on juba saanud taotlusi viie uue pargi rajamiseks, sealhulgas riigi idaosas Punkaharju-Haarikko piirkonnas, Hämes Evoises, Kirkkonummis Porkalas, Lapimaa Sallatunturi piirkonnas ja Lõuna-Lapimaal Posios Korouoma kanjonis.

Arutelusid on olnud ka olemasolevate parkide laiendamise üle: üksmeel on Põhja-Savo maakonnas asuva Tiilikkajärvi looduspargi laiendamiseks, samuti Seitsemise ja Helvetinjärvi rahvuspargi vahelises piirkonnas Pirkanmaal. Laieneda sooviks ka Uusimaal väga populaarne Nuuksio park.

Näiteks Tiilikkajärvi parki külastas aasta esimesel poolel ligi kaks korda rohkem inimesi kui mullu samal perioodil. Tiilikkajärvi rahvuspargi suurust plaanitakse kolmekordistada 99 ruutkilomeetrini.

Rautavaara linnapea Henri Ruotsalaineni sõnul mõjutaks see märkimisväärselt nii looduskaitsealaseid jõupingutusi kui ka hoogustaks kohalikku majandust.

Praegu on Soomes 40 rahvusparki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles